Основна школа „Вук Караџић“ у Бору једна је од десет у Србији у којима се реализује пројекат под називом „Подршка ученицима ромске националности у превазилажењу тешкоћа услед епидемије ковид-19“, а којим је планирано да се подели 450 таблет уређаја. Тако је ученицима ромске националности, који похађају борску ОШ “Вук Караџић“, уручено 30 таблет уређаја са интернет картицама.

Таблет рачунари су донација Фонда за образовање Рома у оквиру подршке деци у наставку образовања. Ова организација је још почетком марта када је Светска здравствена организација прогласила пандемију вируса корона формирала такозвани ургентни фонд са циљем да децу задрже у образовном процесу, одговоре на изазове са којима се ова попуција среће, али и да ученицима ромске националности помогну да буду технички опремљени да прате наставу на даљину.

Представнике Ромског едукативног фонда, Фондације за отворено друштво примио је градоначелник Александар Миликић који је, у разговору са њима нагласио, да у Бору живи више од 20 националних мањина којима Град Бор увек помаже у решавању проблема, али и подржава иницијативе невладиног сектора.

“Ми ћемо и наредних година сваки овакав пројекат да подржимо и дамо могућност да поред формалног образовања који се врши кроз ниво Министарства просвете, науке и технолошког развоја онога што град финансира из буџета локалне самоуправе да сваки пројекат који дође са стране и који омогућава додатно финансирање добије прилику да заживи на територији града Бора”, рекао је градоначелник.