Представници града Бора и швајцарске невладине организације Хелветас  потписали су данас уговор о поклону информатичке опреме за јавни буџетски портал.

Пројекат Јавни буџетски портал је електронски систем извештавања у виду апликације која ће пружити грађанима увид у све информације на који начин се буџет пуни и троши, а оно што је најважније, Борани ће имати могућност да се укључе у доношење одлука о изради градског буџета, односно на који начин ће средства бити расподељена, речено је данас приликом обуке запослених у Градској управи града Бора.

Из швајцарске невладине организације Хелветас (Swiss Intercoorperation SRB) поручују да се, након позитивних искустава у претходном периоду, пројекат Јавни буџетски портал уводи у још 22 локалне самоуправе у Србији.

Захваљујући овом пројекту грађани Бора моћи ће да сазнају све информације о буџету и на који начин град функционише, где је јасно приказано на који начин једна локална самоуправа троши новац и како га прикупља. Грађани пре свега морају да разумеју шта је буџет како би могли да дају предлоге где је најпаметније потрошити новац, што им апликација ЈБП и омогућује”, рекла је Наташа Чорбић, представница Хелветаса.

Град Бор наставља да уводи реформе у пословању и функционисању локалне самоуправе, а градоначелник Бора Александар Миликић је након потписивања уговора изјавио да Јавни буџетски портал омогућује грађанима да на један савремен начин, кроз апликацију, имају увид у буџет града Бора, где ће сви подаци бити јавни, транспарентни и приступни.

Град се веома брзо развија и ми сваке године правимо буџете које формирамо управо на основу захтева и предлога наших суграђана и у сеоским и у градским месним заједницама, кроз разговоре и анкете.

Јавни буџетски портал ће нам помоћи у даљем раду јер ће сваки грађанин имати прилику да види како изгледа буџет града Бора, да постави питање и упути захтев и на тај начин учествује у његовом креирању.

Велико хвала Хелветасу, Сталној конференцији градова и општина, а посебна захвалност Влади Швајцарске и Шведске који су подржали овај пројекат и самим тим нам омогућили да створимо јединствен систем да град Бор буде доступан нашим суграђанима”, рекао је Миликић.

Да заинтересованост грађана постоји говори и податак да је приликом последњег ребаланса градског буџета стигло 14 захтева грађана, од којих је 13 успешно реализовано и један делимично.

Према речима начелнице Градске управе Љубинке Јелић, запослени у одељењу финансија ће проћи кроз обуку како би савладали све неопходне кораке на који начин треба унети податке у апликацију која ће се налазити на насловној страни сајта града Бора.

Кроз неких месец дана апликацију стављамо у функцију и тада ће грађани моћи да приступе и добију потпуне информације о свим подацима које наша локална самоуправа садржи”, додала је Јелић.

Вредност информатичке опреме за Јавни буџетски портал износи 200 хиљада динара, а донатори су Хелветас и Стална конференција градова и општина, уз подршку швајцарске и шведске Владе.