Град Бор један је од градова који су део пројекта „Градови у фокусу“. По Конкурсу, који је расписало Министарство културе и информисања, Бору је додељено 15 милиона динара, а средства ће бити намењена изградњи Меморијалног центра жртвама Холокауста за време Другог светског рата.

За тај пројекат су заинтересовани УСАИД и Европска Унија зато што се односи на сећање на жртве холокауста. Држава Србија је обезбедила 15. милиона динара да финснсира прву фазу, тј. изградњу Меморијалног центра у старој кући у улици Моше Пијаде која има културну вредност за град Бор и један је од најстаријих објеката изграђен пре 1930. године. Садашњи парк Ракета биће реконструисан и претворен у Парк пријатељства. Комплетну реконструкцију финансираће мађарска Влада. Део пројекта ће се финансирати средствима других донатора Европске Уније за уређење Јеврејског гробља на Новом гробљу у Бору. Последња фаза пројекта је мапирање свих логора који су постојали на територији града Бора од 1941. до 1945. године”, каже градоначелник града Бора Александар Миликић.

Градоначелник је овом приликом подсетио да је Бор за време Другог светског рата имао 33 логора, од којих су 30 били радни, а 3 казнена. Зато је, „наша обавеза да се сећамо свих детаља из тих тешких времена” и додао да је Бор и тада, за време ратног стања, имао добру економску производњу.