Еуробанк Директна уз подршку Министарства просвете донирала је Економској школи у Бору рачунарску опрему у вредности преко пола милиона динара. Опрема ће се користити у сврху реализације стручних предмета из области економије и туризма. Донација је реализована у склопу пројекта „Школа као нацртана за Вас“.

Пројекат представља потврду посвећености Еуробанке банке локалној заједници и одражава жељу да помогну заједницама у Србији у којима послују.

Пројекат се финансира коришћењем хуманитарне Мастеркард картице под називом „Еуробанк Директна Велико срце”. Сваким коришћењем ове картице банка издваја део прихода и усмерава у овај пројекат. Захваљујем се нашим клијентима који користе ову картицу и позивам их да се и на даље њом служе јер ће се на тај начин прикупљати средства да и у будућности наставимо са овим пројектом”, каже Славица Павловић, председница Извршног одбора Еуробанк Директна.

Поред донације за опремање кабинета, Еуробанк Директна је у Бору увела je неке новине које подразумевају културни садржај као додатак унапређењу услова рада ученика. Из тог разлога овај пројекат је посебан и чини га другачијим.

Поред унапређења услова за рад, новине се односе на омогућавање и приближавање културног садржаја средњошколцима. Од сада ће овде долазити гостујући писци. Данас је са нама писац и новинар Вања Булић који ће се дружити са средњошколцима у Бору. А поред гостујућег писца којег доводимо у сарадњи са издавачком кућом „Лагуна”, такође ћемо у сарадњи са музејом „Дом Јеврема Грујића” имати музејску поставку која ће путовати по школама у Србији. Реч је о виртуелном музеју који је праћен предавањем кустоса”, објашњава Павловић.

Оваква врста улагања, друштвено одговорних компанија, од изузетног су значаја за образовни сyстем у Србији.

Еуробанк Директна је друштвено одговорна компанија која је, препознајући значај улагања у образовно-васпитни систем Републике Србије, до сада у седам градова опремила преко девет кабинета и уложила преко 8. милиона динара. Улагање у информатичку технологију допринело је да, у време пандемије која је била велики изазов за целу државу, није пропуштен ниједан школски дан. На тај начин и просветни радници били су спремни да се едукују и усавршавају користећи савремене технологије како би адекватно пренели знање деци”, истиче Зоран Касаловић, државни секретар Министарства просвете.

Касаловић додаје да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја увек спремно да подржи овакве пројекте и да је дигитализација један од главних приоритета образовно-васпитног система Републике Србије.
Образовни профили Економско – трговинске школе у Бору захтевају употребу рачунарске опреме у реализацији наставе стручних предмета.

Ми ћемо ову опрему користити за реализацију наставе из одређених стручних предмета, као што је област економије али и туризма где ће ученици радити и симулирати процесе из своје делатности. Свака донација нам је драгоцена, мада је школа прилично добро опремљена. Ово је пети рачунарски кабинет у школи која има 300. ученика”, наглашава Светлана Радосављевић, директорка Економско – трговинске школе у Бору.

Донација је од великог значаја и за локалну самоуправу, која је и до сада из буџета Града издвајала значајна средства за развој образовања.

Члан Градског већа града Бора, Игор Јанковић, каже да је велика част што су Економско – трговинска школа и град Бор од стране донатора препознати као место где вреди уложити средства и место где се подиже ниво знања младих и квалитет образовања.

Град Бор кроз свој буџет издваја велика средства за развој школства и ово је додатак целој причи. Мислим да је то прави пут које би и остале мултинационалне компаније које послују на територији града Бора требало да следе. Посебно ми је драго што је донација усмерена деци и младима, јер су они будућност и наше земље и нашег града”, поручује Јанковић.

На пригодној свечаности представницима ресорног министарства, Еуробанк Директне и Градске управе подељене су захвалнице за допринос у развоју ове средњошколске установе.