Како би се уверио у рад јединствене мобилне амбуланте за стерилизацију и вакцинацију паса и мачака, а уједно и оценио рад града у области пољопривреде, државни секретар Министарства пољoпривреде, шумарства и водопривреде, доц. др Бобан Костић, посетио је град Бор.

Након обиласка Зоолошког врта Бор који је један од четири зоо врта у Србији, државни секретар обишао је и мобилну ветеринарску амбуланту на терену, како би се ближе упознао са радом овог јединственог возила.  Костић је навео да то јесте главни циљ његове посете, али да је један од разлога такође и упознавање са проблемима са којима се сусрећу пољопривредници са територије града.

„И поред свих потешкоћа које је град Бор имао како би мобилна амбуланта почела са радом, задовољан сам како све функционише. Мобилна амбуланта је од великог значаја, како за Републику Србију, тако и за Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Имам информацију да мобилна амбуланта неће деловати само на територији града Бора, већ и у другим градовима широм Србије где је то потребно и мислим да је то заиста од велике важности за нас.  Град Бор има пуну подршку Министарства у овоме што ради, нарочито када говоримо о решавању питања паса луталица и унапређења пољопривреде на територији града“, рекао је доц. др Костић.

Град Бор је у сарадњи са невладином организацијом „Борске шапе“ и Зоохигијеном ЈКП „3. октобар“ одговорно и системски приступио решавању проблема са напуштеним псима. Из Зоохигијенске службе поручују да је велика интересованост грађана да стерилишу и вакцинацишу своје псе.

„Задовољан сам како се одвија рад мобилне амбуланте, а заинтересованост грађана је велика. У току је и попис који радимо са невладином организацијом, тако да се надамо да ће у року од месец дана сви пси са територије села Брестовац бити стерилисани, вакцинисани и чиповани, након чега настављамо даље са активностима на другој локацији“, истакао је Александар Гајић, менаџер градске Зоохигијенске службе.

Ивана Милићевић из удружења „Борске шапе“ искористила је прилику да грађанима Бора укаже на опремљеност мобилне амбуланте, као и да истакне да се за неку од услуга могу определити потпуно бесплатно, јер стерилизацију и кастрацију животиња плаћа ЕТН, док град Бор омогућава бесплатну вакцинацију и чиповање.

„Данас су се у рад мобилне амбулатне могли уверити они који су задужени за њено стављање у функцију. Амбуланта је потпуно опремљена за интервенције, стерилизацију, кастрацију, вакцинисање и чиповање, а овом приликом бих позвала грађане Бора који до сада нису били у могућности да приуште неку од ових услуга, сада то учине бесплатно и на тај начин омогуће псу из дворишта да постане власнички пас“, навела је представница „Борских шапа“.

Градоначелник Бора Александар Миликић истакао је да је подршка ресорног министарства од велике важности јер то значи да је Бор на правом путу када је реч о решавању вишедеценијског питања напуштених паса на територији града, као и да су мере које град субвенционише у области пољопривреде дале конкретне резултате.

„Драго ми је да Бор има пуну подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у ономе што ради, а у сарадњи са „Борским шапама“, Ветеринарском станицом и комуналним предузећем „3. октобар“, уложићемо одређена средства, знање и труд у даље решавање тог питања и надам се да ћемо озбиљне резултате овога видети већ за годину и по дана.

Такође, у разговору са државним секретаром једна од главних тема била је и развој пољопривреде на територији нашег града и драго ми је да је оцењено да је Бор један од ретких градова у Србији који директно субвенционише развој пољопривреде нарочито у области сточарства, што ћемо да наставимо да радимо из године у годину јер је, поред рударства и туризма, то свакако једна од области коју желимо да унапредимо и подигнемо на виши ниво“, рекао је Миликић.

Присутни су обишли и пољопривредно газдинство Симоновић у селу Оштрељ, који имају мини фарму крава, те се већ дужи низ година баве прерадом млека и производњом домаћег влашког сира под окриљем породичне млекаре „Запис Хомоља“.

Подсетимо, град Бор је ове године у буџету одвојио средства у износу од 20 милиона динара за програме подршке спровођења пољопривредне политике и политике руралног развоја, за укупно девет мера којима је обухваћена набавка приплодних грла, подизање нових и обнављање старих воћњака, постављање пластеника, набавка машина за обраду земљишта, заштита биља, убирање односно скидања усева, наводњавање, опрема за пчеларе.

Састанку и обиласку су, поред представника ресорног министарства и локалне самоуправе, присуствовали су и директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Владица Гаврловић, као и шеф ветеринарске инспекције за Борски округ Драгана Антић.