Како је речено на данашњој конференцији за медије одржаној у градској кући, последњих дана се на територији града Бора бележи тренд пораста броја новорегистрованих случајева вируса корона, што је последица непридржавања прописаних мера.

Да су досад сви у систему, почев од грађана преко здравственог система до самог врха државе, показали да можемо да будемо одговорни и према себи и према нашим најближима, показује и тренутна епидемиолошка ситуација на територији читаве Србије, али је неопходно придржавање мера због којих је Бор био једна од локалних самоуправа са мањим бројем заражених грађана него што је то био просек у Србији, нагласио је градоначелник Бора Александар Миликић.

„Урадили смо дијаграм који показује како се претходних осам дана број позитивних на територији града креће у правцу раста, док се број излечених креће у неком просеку. Очигледно је да је дошло до опуштања и да су претходни празници и лепо време узроковали трансмисију вируса и повећање броја новорегистрованих случајева. Моја молба ка грађанима јесте да наставимо да се придржавамо мера које је прописала Влада Републике Србије. Имунизација је у току, досад је вакцинисано 12.652 наша суграђанина, а око 1.500 доза вакцина спремно је да за грађане Бора. Показало се да је вакцина делотворна и да чува здравље људи, стога апелујем на грађане да се пријаве преко портала еУправе и искажу заинтересованост да приме једну од четири понуђене вакцине“, рекао је Миликић.

Вакцинација се тренутно врши на два пункта и то у Дому здравља и Клубу са стара лица, спреман је и пункт на трећој локацији, а у наредном периоду ће се омогућити и мештанима у сеоским срединама да се вакцинишу и тиме сачувају од вируса.

„Држава је обезбедила довољан број вакцина, здравствени систем се потрудио да то функционише одлично, а сад је на нама грађанима да схватимо добробит свега тога и да се вакцинишемо. Број заражених ће онда кренути да опада, што јесте циљ, али свакако је најбитније да сачувамо животе наших најмилијих.“, додао је Миликић.

Што се тиче стања у Општој болници Бор, на ковид одељењу тренутно је хоспитализовано 26 болесника, од којих су 24 позитивни на вирус. Директор борске болнице др Горан Јоксимовић рекао је да је тренутно само Интерно одељење у ковид систему са 55 болничких места. Јоксимовић је истакао и да ће одређени број здравствених радника од уторка бити на располагању Клиничком центру Ниш, али да је градски здравствени систем тренутно стабилан.

„Када већ имамо довољан број вакцина, када је систем организован да нема чекања, не видим разлог да немамо већи број вакцинисаних. Ми немамо другу опцију осим придржавања мера и вакцинације. То је једини начин да држимо ситуацију под контролом. И не треба да се опуштамо, тренутне бројке нису гаранција да до експанзије не може доћи. Свесни смо ситуације у читавој Србији, стога мислим да није тешко да се суздржимо од прослава и окупљања и да се сви заједно потрудимо да ове бројке не расту, већ да почну да опадају“, рекао је др Јоксимовић.

На конференцији се могло чути да потребе за поновним отварањем још једне ковид амбуланте тренутно нема, на шта указује и дневни пресек првих и контролних прегледа у амбуланти „Рудар“. Епидемиолошка ситуација у граду се свакодневно прати и у складу са њом предузимаће се следећи кораци, речено је на данашњој конференцији за медије.