На данас одржаној конференцији за медије у градској кући, епидемиолошка ситуација на територији Бора оцењена је као нестабилна, иако је број заражених у последњих седам дана у благом паду. Како је речено, нема места опуштању, већ је неопходно да се поштовањем мера настави борба против овог невидљивог непријатеља.

Данас је на територији града 352 укупан број активних случајева вирусне инфекције, а од последњих информација забележено је 25 нових случајева, док је  од вируса, кажу подаци Завода за јавно здравље“Тимок“ у Зајечару.

Као што је претходно и најављено, од сутра ће прилику да се вакцинишу имати и мештани одређених сеоских месних заједница у којима ће, према плану, и започети процес масовне вакцинације по селима на територији града.

„Тренутне бројке нам дају задатак да наставимо оно што смо започели у претходном периоду, а то подразумева и почетак вакцинације по сеоским срединама. Град ће, у сарадњи са Општом болницом и Домом здравља, као и повереницима Цивилне заштите, од сутра кренути са масовном вакцинацијом по селима. Вакцинација ће се вршити у сеоским амбулантама по динамици која је предвиђена, а то значи да ће се сваког дана вакцинација обављати на нивоу три различите сеоске месне заједнице, и тако до краја процеса потпуне вакцинације. Ово радимо системски, у циљу да што пре стекнемо колективни имунитет и победимо вирус.“, рекао је на конференцији за медије градоначелник Бора Александар Миликић.

Како је речено, обезбеђене су довољне количине вакцине произвођача Синофарм, а за вакцинацију није потребно претходно пријављивање. Повереници Штаба за ванредне ситуације биће на располагању свим мештанима који из неког разлога не могу да дођу до амбуланте, те ће им превоз за те потребе бити обезбеђен. У плану је да се, након завршеног четвртог циклуса, вакцинација почне обављати и на адресама заинтересованих мештана.

„Желимо да обезбедимо услове да свако ко жели, има прилику да буде вакцинисан. То нам је задатак у наредном периоду и зато апелујем да се наши мештани у што већем броју одазову вакцинацији, јер је неопходно да се заштитимо од овог вируса и напокон добијемо битку.“, додао је Миликић.

Према речима епидемиолога др Јаворке Станкулић, упркос паду броја заражених, ситуација у граду је и даље нестабилна и неповољна.

„Вирус је ту и још увек се шири, а можемо га спречити само сигурном методом и мером за спречавање заразних болести, а то је вакцинација. Ми вакцинацију у Дому здравља вршимо од јануара месеца, а сасвим сигурно ћемо вакцинацијом наших грађана и мештана по селима заиста стати на пут вирусу корона, након чега ћемо напокон почети нормално да живимо и да се вратимо старим навикама.“, рекла је др Станкулић.

Она је нагласила да сва хронична обољења и незаразне болести јесу индикација за вакцинацију, а за сва питања грађани се могу обратити надлежнима у здравственим установама. За сада се на терену дају само Синофарм вакцине, а сви који желе било коју другу вакцину могу доћи у Дом здравља, биће стављени на списак за жељену вакцину. Они који се нису пријавили за вакцину, а заинтересовани су да се заштите Синофармовом вакцином, од сутра могу то учинити у Дому здравља и у пункту за вакцинацију у Клубу за стара лица (поред Металке).

Када говоримо о ситуацији у борској болници, на ковид одељењима тренутно се налази 41 болесник, од којих је 36 позитивно на вирус, док се седморо налази на респиратору. Директор Опште болнице др Горан Јоксимовић истакао је да је клиничка слика пацијената тешка и да се на дневном нивоу бележи велики број амбулантних прегледа у болници.

„Још једном бих апеловао на суграђане да се понашају одговорно и према себи и према својој околини, али и према здравственим радницима. Здравствени радници су у овој причи више од годину дана, у темпу који је за многе незамислив, а притом их шаљемо на испомоћ у ковид болнице широм Србије, где год је неопходно. Зато мислим да није време за терање ината, већ да заједно будемо у овој борби против вируса. Вакцинација је свакако најбољи метод за борбу и зато позивам грађане да искористе своје право и заштите се вакцином.“, казао је др Јоксимовић.

Досад је вакцинисано 15.255 грађана, од којих су 7.253 грађана примило и другу дозу, а највише је оних који су се определили за кинеску вакцину произвођача Синофарм.