Према новом закону, у наредном периду биће формирано Добровољно ватрогасно друштво. Његова намена биће помоћ професионалним ватрогасним јединицама МУП-а Србије при гашењу пожара и других ванредних ситуација које могу да угрозе безбедност грађана. Припадници Добровољно ватрогасног друштва проћиће обуку и курсеве а након тога уследиће и њено формирање.

“Са представницима Министарства унутрашњих послова имали смо састанак на тему прилагођавања новог закона који даје могућност локалним самоуправама да формира Добровољно ватрогасно друштво које ће имати задатак да буде у функцији Штаба за ванредне ситуације. Пројекат је од изузетне важности за град Бор. У предходном периоду добро смо опремили поверенике Цивилне заштите, док ћемо у наредном периоду имати задатак да опремимо и Добровољно ватрогасно друштво“, истакао је градоначелник Бора Александар Миликић.

За јединицу, до сада, интересовање је показало више од 40. волонтера који су већ прошли обуку.

„Као и све добровољне ватрогасне јединице на територији Србије, радићемо првенствено на гашењу пожара, учествоваћемо у неким ванредним ситуацијама као испомоћ редовној ватрогасној јединици која ради на територији града Бора. Ватрогасно друштво за сада броји 60. чланова док би јединица требала да има најмање 20.. У редовима јединице су углавном врло одговорни млади људи“, истакао је Саша Барбуловић, командир оперативне Добровољне јединице из Злота.

Повереници цивилне заштите наставиће рад на терену у месним заједницама, а Штаб за ванредне ситуације имаће, у случају потребе, на располагању још једну јединицу обучену за дејство на терену.