Школска 2021/22. година за ученике свих основних и средњих школа на територији града Бора почеће по првом моделу реализације наставе, што подразумева:

непосредну наставу у школи, за све ученике без дељења у школи, где ће ученици носити маске током одговарања и комуникације, а наставници који су вакцинисани неће носити маске осим када је на мањој удаљености од ђака од 1,5 метара, саопштено је из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, док ће настава у наредном периоду бити организована у складу са епидемиолошком ситуацијом у граду.

Иначе, у опцији су, поред горе наведеног модела наставе, још два модела о којима ће се одлучивати укрштањем параметара о броју вакцинисаних, броју тестираних и заражених у јединицама локалне самоуправе.

Други модел је комбиновани модел сличан прошлогодишњем за ученике седмог и осмог разреда и средњошколце, што би значило да би један дан радили онлајн, а други дан имали непосредну наставу. Разлика у односу на прошлогодиши модел за средње школе јесте да се та смена врши на дневном нивоу, а претходне године је било на недељном нивоу. Министар просвете Бранко Ружић рекао је да тим за процене може да спусти овај модел и за пети и шести разред и да, уколико има више од 16 ученика у одељењу, делили би се на групе.

Трећи модел представља оне најугроженије јединице локлане самоуправе и за те школе је препремљена онлајн настава за средњошколце, а за основце комбинована настава. Од првог до четвртог разреда ишли би на часове од 30 минута и као и прошле године делили би се на групе мање од 16 ученика. Други циклус од петог до осмог разреда смењивали би се у моделу наставе у дану.

Ружић је навео да ће се локалне самоуправе сврставати у зоне по моделу семафора: црвена, жута и зелена, а модел семафора црвена, жута и зелена зона одређиваће се на основу налаза локалног кризног штаба. Када је реч о предшколским установама препоруке су дате раније и деца неће носити маске, као и вакцинисани васпитачи.