Данас се први пут у историји обележава Дан српског јединства који заједно празнују Србија и Република Српска. Поводом овог великог празника, главне градске улице окићене су са преко стотину државних и народних застава у част јединства српског народа.
Датум 15. септембар изабран је из разлога што је тог дана, 1918. године, пробијен Солунски фронт и тај датум симболизује бескрајно родољубље, храброст, јунаштво и спремност на апсолутну жртву зарад слободе сопствене домовине и сопственог народа.
Историчари истичу да је 15. септембар 1918. године несумњиво један од најважнијих датума у историји српског народа, наводећи да је тада дошло до коначног, одлучујућег пробоја Солунског фронта и окончања ровоских, исцрпљујућих и трагичних борби које су трајале од средине 1916. године.
„15. септембра 1918. године у пет часова и тридесет минута почиње напад 122. пешадијске дивизије, 17. колонијалне дивизије и Шумадијске дивизије. Око 19 часова у напад прелазе и дивизије из из другог ешалона и Прве српске армије. У 21 час батаљон 148. пука, лево од 122. дивизије, освојио је Сокол.“
Овим речима француски маршал, а српски војвода, Луј Франше Д’Епере, у свом дневнику описује почетак војне акције пробијања Солунског фронта.