Поводом Дана победе над фашизмом, град Бор обележио је 9. мај у знак сећања на капитулацију Немачке 1945. године. Представници града, као и  Организације резервних војних старешина, одали су почаст и положили венце и цвеће на споменик погинулим родољубима на Тргу ослобођења у центру града.

Како је речено овом приликом, наша земља поднела је велике жртве у Другом светском рату да би данашње генерације живеле у слободи и миру. Србија мора да памти и ода пошту свима који су страдали у Другом светском рату и да подсећа нова поколења на ужасе који је он донео, како се тако нешто никада више не би поновило.

О значају Дана победе говорио је председник Скупштине града Бора, Драган Жикић, рекавши да је из угла 21. века овај празник јединствен.

“Преко 50 милиона жртава у Другом светском рату је податак који довољно говори о фашизму. Данас смо овде да се поклонимо свима онима који су дали своје животе и да поштујемо све оно што су они учинили за наше данашње добро“, поручио је Жикић.

Код споменика на Тргу ослобођења, присутнима се обратио и члан Градског већа Срећко Здравковић, подсећајући да је Други светски рат однео више од 50 милиона жртава које не смеју бити заборављене, јер су Срби највише страдали и дали своје животе за слободу наше земље и нашег народа.

“Град Бор има историјску и људску обавези да се сећа свих страдалих у Другом светском рату који је обележио 20. век , како се тако нешто никада не би поновило. Вечна слава и хвала свима који су своје животе дали за слободу Србије”, истакао је Здравковић.

Иначе, девети мај обележава се и као Дан Европе јер је тог дана 1950. године министар спољних послова Француске Роберт Шуман објавио декларацију којом је позвао на успостављање новог поретка у којем не би било места за сукобе међу европским земљама.