Ана Брнабић, председница Владе Републике Србије и Александар Антић, министар рударства и енергетике посетили су данас Град Бор.

Приликом обиласка производних погона и флотације у Великом Кривељу, премијерка Ана Брнабић истакла је да је производња у компанији “Зиђин” већа за 50 одсто у односу на раније.

„Компанија Зиђин је за само дванаест месеци остварила импресивне резултате који се тичу ефикасности и они ће бити још бољи са повећањем компанијских улагања. Надамо се да ће у наредних неколико година, захваљујући све јачем сектору рударства у Србији, укупан БДП у Србији знатно порасти. Заједно ћемо радити на развоју, а један од најзначајнијих пројеката јесте Коридор „Вожд Карађорђе“ где ћемо коначно имати аутопут и брзу саобраћајницу и Бор повезан са Београдом, исток са западом Србије, југ Србије са Војводином, а то је перспектива у будућности.“, изјавила је премијерка.

Градоначелник Александар Миликић рекао је да, захваљујући инвестицији компаније “Зиђин”, Бор данас има стабилан буџет.

„Захваљујући огромном залагању председника Александра Вучића и Владе Републике Србије, борски рудник добио је озбиљног, одговорног и за нас јако битног стратешког партнера компанију Зиђин. Данас наш град озбиљно ради на унапређењу путне инфраструктуре, изградњи и реконструкцији школа и установа за децу, дечјих и спортских игралишта и свега онога због чега можемо да кажемо да је Бор један од најразвијенијих градова у Србији.“, рекао је Миликић.

 

Министар рударства и енергетике Александар Антић посебно је издвојио политику запошљавања као једну од најважнијих задатака заједничке мисије са кинеским партнерима подсетивши да је приликом потписивања уговора са „Зиђином“ било планирано да у РТБ Бору ради 5.000 радника, а данас их је запослено око 5.470.

“Данас, годину и по дана након почетка заједничке мисије са нашим кинеским партнерима можемо да оценимо да се сви циљеви одвијају у складу са нашим плановима или чак и изнад наших планова. Производни резултати су одлични. Рударство је у првом кварталу ове године имало раст од девет одсто, а експлоатација метала расла је по стопи од 38 одсто, те је управо „Зиђин“ дао највећи допринос тим резултатима.”, истакао је Антић и најавио отварање новог рудника “Церово” ове године, а наредне “Чукару Пеки”, што представља највећи развојни пројекат овог дела Србије.