Из ИПА пројекта прекограничне сарадње Србија – Румунија, за борску Ватрогасно-спасилачку јединицу Сектора за ванредне ситуације стигла су и прва возила. Нова возила набављена су кроз пројекат “Ватрогасна служба у прекограничној сарадњи” који суфинансира Европска унија. Укупна вредност пројекта који се реализује у оквиру програма прекограничне сарадње Србија – Румунија  је 1,7 милиона евра, од којих је за град Бор намењено око 900.000 евра.

„Најсавременија ватрогасна возила омогућиће нашим храбрим ватрогасцима да брже и ефикасније реагују када су у питању интервенције на гашењу пожара на територији нашег града, док ће комбиновано возило знатно олакшати рад Сектора за ванредне ситуације. Успели смо да повучемо највећи грант у историји града Бора када су у питању средства из ИПА фондова. То је чист пример да се уз добру организацију посла, планирање и праћење међународних пројеката, може створити општа корист, како за грађане, тако и за сам град.“, рекао је овом приликом градоначелник Бора, Александар Миликић.

Он је истакао да је претходно урађена анализа показала да је потребно ојачати борски Сектор за ванредне ситуације оваквом опремом и возилима.

Ватрогасни камиони намењени су првенствено гашењу шумских пожара, док се у наредним данима очекује долазак још једног камиона за гашење пожара у урбаним деловима града.

“Нова возила су предвиђена за гашење шумских пожара, али сходно њиховим карактеристикама и богатом опремом коју поседују могу да се користе и за гашење пожара на објектима и саобраћајним средствима. Батаљон Бор располаже са 47 возила, док борска јединица има 20 возила, укључујући и теренска возила, камионе и приколице.”, казао је Иван Јанковић, командант ватрогасно-спасилачког батаљона у Бору.

Миодраг Марковић, начелник Сектора за ванредне ситуације Бор, захвалио се градоначелнику и свима који су учествовали у реализацији пројекта и оценио је да ће добијена средства и техника у попунити гаражу и омогућити ватрогасцима-спасиоцима да у потпуности пруже сигурност грађанима и њиховој имовини.