Новом Уредбом о плану здравствених установа, коју је усвојила Влада Србије, Дом здравља и Општа болница у Бору требало би да се споје у Здравствени центар. Тим поводом градоначелник Бора Александар Миликић је са помоћником задуженим за здравствена питања разговарао са менаџментом обе здравствене установе.

„Формирање здравственог центра било је неминовно и показало се као неопходно јер ће се на тај начин омогућити бољи рад хитних служби, особља и самих здравствених установа у Бору. Оно што је задатак будућег менаџмента ове установе јесте да подигне квалитет услуга на виши ниво, јер сматрам да морају много више радити на унапређењу одређених ствари и да будући здравствени центар мора наћи начина да, заједно са локалном самоуправом и надлежним министарством, убрза рад својих служби. Пацијент је на првом месту и мора бити испоштован у сваком тренутку.“, рекао је градоначелник Миликић.

Фото: Бор030.нет

Спајање би требало да повећа могућност за бољу организацију кадрова, за већу искоришћеност опреме и просторних капацитета и смањење административних служби. Највећу корист би требало да имају пацијенти, јер ће им на располагању бити опрема и кадрови из обе здравствене установе.

Оно што је навео јесте и да ће град Бор наставити да финансира медицинско особље у сеоским амбулантама и да је у плану додатно опремање и реконструкција самих амбуланти, а сагледаће се и да ли има потребе да се кроз нови здравствени центар повећа број особља које ће се финансирати из буџета града.

Спајање Домова здравља и Општих Болница у Србији предвиђено је Законом о здравственој заштити који је усвојен априла 2019. године, а додатно је омогућено крајем јануара доношењем нове уредбе о плану мреже здравствених установа у јавној својини.

Чланови Градског већа у Бору усвојили су на последњој седници предлог одлуке о пребацивању борског Дома здравља у власништво републике, а уколико ова одлука буде усвојена на седници Скупштине града, омогућиће се почетак формирања Здравственог центра у Бору.