Град Бор је узео учешће на овогодишњем 42. Међународном београдском сајму туризма који се одржао у Београду. Поред овог највећег туристичког догађаја у земљи и региону јуоисточне Европе, одржан је и 11. Међународни сајам вина „BeoWine“, затим 16. Међународни сајам хотелско-угоститељске опреме ХОРЕЦА-ОПРЕМА и 16. Сајам сувенира „Види Србију“.

Под слоганом „Пут под ноге“ у халама Београдског сајма представиле су се најзначајније туристичке агенције, савези и организације, хотели, туристички центри, ваздухопловне компаније, међународни тур-оператори, који ће промовисали најновије трендове у међународној туристичкој индустрији, нове концепте и могућности за путовања, као и перспективе у развоју туристичког бизниса.

Градоначелник Бора Александар Миликић искористио је прилику да, трећег дана сајма, обиђе и штанд Туристичке организације Града Бора, где је била представљена понуда града.

„Драго ми је да наше колеге из Туристичке организације на прави начин представљају наш град као туристичку дестинацију коју вреди посетити. Располажемо сјајном туристичком понудом, од Борског језера, преко Злотских пећина до планине Стол и оно што је најбитније јесте да Бор поседује добре људе, још бољу енергију и има визију која ће допринети ефикаснијем развоју туризма на територији града.“, рекао је  овом приликом градоначелник Бора.

Борско језеро је већ препознато као туристички бисер који из године у годину привлачи све већи број посетилаца. Лазарева пећина је најдужа, а према речима спелеолога и једна од најлепших у Србији. Љубитељима нетакнуте природе су на располагању Лазарев кањон са бројним аутохтоним врстама, као и планине Стол и Велики крш изазовне домаћим и иностраним планинарима.

Неизоставни део туристичке понуде Бора је и Брестовачка бања у којој су објекте градиле оба наше краљевске породице.

Овај крај је познат и по гурманским специјалитетима и традиционалним манифестацијама – Првомајским уранцима на Борском језеру, Злоту и Столу, Данима Брестовачке бање и фестивалима народног стваралаштва.

Подршка Европске уније у развоју Источне Србије и Подунавља

Првог дана Међународног београдског сајма туризма представљен је почетак пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам“ у оквиру којег су ЕУ и немачко Министарство за економску сарадњу и развој уложили 16,5 милиона евра за пројекте на истоку Србије.

Председник Србије Александар Вучић рекао је на представљању да ће исток Србије другачије када сви ови пројекти буду имплементирани и додао да ће се развити и друге гране, а не само туризам.