Посланици Народне скупштине Републике Србије на седници одржаној 20.јуна 2018. године усвојили су измене Закона о територијалној организацији на основу којих је Бор добио статус града, а на данашњој свечаној седници одборници Скупштине општине Бор усвојили су четири тачке дневног реда којима је ова одлука званично почела да се примењује и Бор административно и формално добио статус града.
Потом је, тачно у подне, у сали Музичке школе, уприличена свечана академија на којој су присуствовале бројне званице. Поред градоначелника, председника Скупштине града и директора РТБ-а Бор, свечаној академији присуствовао је и министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, представник Министарства спољних послова, народни посланици, начелник Борског округа, припадници Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, представници Српске православне цркве, директор Телекома Србија, градоначелници и председници општина борског и зајечарског округа, председници општине Бор у претходним сазивима, градски одборници, чланови Градског већа, начелници Градске управе, представници републичких филијала и предузећа, директори јавних предузећа и установа, председници Савета месних заједница и Савета националних мањина. Након интонирања химне и беседе првака Народног позоришта Лепомира Ивковића, скупу су се обратили градоначелник Александар Миликић,министар Бранко Ружић и директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски. У културно-уметничком делу програма познати локални уметници су, кроз музику и песму, представили традицију и културно наслеђе града Бора.
У поподневним сатима, на платоу испред Дома културе, одржана је промотивно-продајна изложба сувенира и домаћих производа, као и промоција туристичке понуде Туристичке организације Бор под називом „Доживите Бор на другачији начин“, као и изложба фотографија завичајног одељења Народне библиотеке Бор под називом „Ризница града“. Упркос киши и лошем времену, oко три хиљаде Борана уживало је у наступима „New deal“ бенда и Иване Павковић који су одржани у амфитеатру Дома културе. Концерт је одржан у склопу свечаности поводом проглашења Бора градом које су завршене свечаним ватрометом.

фото: Игор Митровић