На претходној седници Градског већа, једна од тачака дневног реда био је и предлог Локалног акционог плана запошљавања којим је предвиђено 30 милиона динара за три програма, а предлог одлуке ће се наћи на наредној седници Скупштине Града Бора.

„Буџетом за 2020. годину преузели смо одговорност када је у питању план запошљавања и самозапошљавања и одвојили 17,5 милиона динара за јавне радове за 300 лица која ће бити ангажована, 7,5 милиона динара за стручну праксу и пет милиона динара за покретање сопственог бизниса. Сигуран сам да ћемо кроз ове мере омогућити да велики број наших суграђана уђе у систем рада и запошљавања, да на тај начин стекну радно искуство и касније можда самостално покрену посао.“, рекао је након седнице Градског већа градоначелник Бора Александар Миликић.

Такође, на седници је предложено и да се, у сарадњи са средњим школама у Бору, организује доквалификација незапослених лица до трећег степена, односно оних који имају први или други разред средње школе, за занимања потребна компанији „Зијин“.

„У наредном периоду је планирано да предвидимо шта ће се тражити од потенцијалних радника када је у питању отварање новог рудника Чукару Пеки и да заједно са школама и људима из Зијин Раките утврдимо који образовни профил је неопходан за запошљавање у овој рударској компанији.“, додао је Миликић.

Иначе, националним акционим планом запошљавања предвиђено је седам програма и мера за суфинансирање у локалним самоуправама у Србији. То су програми стручне праксе, за приправника за незапослена лица са високим нивоом квалификација, стицања практичних знања за неквалификована лица и вишкове, обука на захтев послодавца, субвенција за запошљавање из категорије теже запошљвих, субвенција за самозапошљавање и јавни радови.