Бор је данас био један од шест градова и општина у Србији који су у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО), а уз подршку УНУЦЕФ-а, потписали споразум у области подршке родитељству.

Споразум су потписале београдска општина Палилула, Нови Сад, Крагујевац, Бор, Врање и Нови Пазар, са циљем бриге о раном развоју деце и подршке родитељству, јачањем капацитета локалних самоуправа за рад у тој области, а посебно да обезбеде помоћ угроженим породицама.

Генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић је на конференцији поводом потписивања споразума рекао да је задатак те институције да пружи подршку локалним самоуправама да развију и унапреде постојеће јавне политике и процедуре ради јачања система подршке родитељима и старатељима у првим годинама одрастања детета.

„Веома је важно да системски укажемо на чињеницу да је друштво од примарног значаја да дете буде у фокусу, а то дете треба да има родитеље који су довољно компетентни и психички стабилни да одговоре на све потребе његовог развоја у овим захтевним временима“, казао је Станичић.

Директорка УНИЦЕФ-а у Србији Дајана Костадинова навела је да је свим родитељима потребна системска подршка на њиховом путу родитељства, као и да је ова подршка кључна у одговарању на развојне потребе детета и један од начина превенције насиља над децом.

„Неопходно је усаглашено деловање између сектора здравља, образовања и социјалне заштите, а ових шест градова и општина су пионири у изградњи интегрисаних политика и буџета обликованих према потребама раног развоја деце“, објаснила је Костадинова.

Градоначелник Бора Александар Миликић овом приликом је истакао значај једног оваквог пројекта из угла умрежавања система родитељства и бриге о деци и навео да је циљ локалне самоуправе да кроз овај пројекат пружи снажну подршку остваривању права сваког детета да живи срећно, спокојно и достојанствено у својој породици.

“Кроз овај пројекат укључили смо Дом здравља, Патронажну службу, Предшколску установу „Бамби“ и Центар за социјални рад, а наша је жеља да кроз активности Града Бора и локалних служби повежемо све релевантне чиниоце који могу да утичу да се створе бољи услови за родитељство. Развој једног друштва представљају омладина и деца, а ако желимо да идемо напред морамо да улажемо у родитељство, што ћемо управо и учинити кроз овај пројекат, и уз подршку Владе Републике Србије и УНИЦЕФ-а”, рекао је Миликић.

Овај пројекат се реализује као део програма „Подршка подстицајном родитељству кроз игру“, а који заједно спроводе УНИЦЕФ, СКГО, Градски завод за јавно здравље Београд, Републички институт за социјалну заштиту, Савез удружења медицинских сестара предшколских установа Србије, Хармонија – Центар за подршку раном развоју и породичним односима и Институт за психологију Филозофског факултета Универзитета у Београду, уз подршку ЛЕГО Фондације.