У сарадњи са Делегацијом ЕУ и УНОПС-ом, Министарство за европске интеграције наставља набавку најнеопходније опреме која осигурава ефикасну и безбедну тријажу пацијената чиме се спречава даље ширење заразе у здравственим установама и штите доктори и медицински радници који носе најтежи терет у борби против Ковид-19.

Тим поводом је данас, код Опште болнице у Бору, постављена монтажна амбуланта за потребу тријаже и ургентног збрињавања пацијената потенцијално оболелих од Ковид-19.

Ова донација, према речима директора Опште Болнице у Бору др Горана Јоксимовића, има значајну улогу у превенцији ширења вируса јер се смањује могућност контаката потенцијално заражених са другим пацијентима и здравим особама. Према процени стручних лица, која ће радити у тријажној амбуланти, пацијенти ће се из ње, по потреби, упућивати на даље лечење.

“Пацијенти ће из амбуланте “Рудар” долазити на ово место, неће улазити у болницу. Овде ће им бити урађена иницијална тријажа и у пратњи особља упућени на ренген и у лабораторију који се налазе у близини. Након тога ће се по налогу пнеумофтизиолога бити упућени на даљу процедуру”, рекао је др Јоксимовић.

Како је речено, ефикасна тријажа игра кључни фактор у спречавању ширења корона вируса, а здравствени радници, који су у првим редовима ове борбе, морају бити заштићени.

Досад је у 15 здравствених установа широм земље постављен 21 такав контејнер, а набавка и монтажа здравствених контејнера у вредности 590.000 евра, део је пакета помоћи ЕУ од 4,9 милиона евра намењих Србији.