Двадесетогодишњи Марко Кртинић из Бора допливао је први до Часног крста на Борском језеру, од укупно 32 такмичара који су пливали у част сећања на Христово крштење у реци Јордан.

Традиционално пливање за Часни крст, које се другу годину заредом организује на Борском језеру, организовано је од стране Црквене општине Бор и Града Бора. Пре саме манифестације на главној плажи на Борском језеру, у Храму Светог Ђорђа у Бору одржана је литургија поводом великог црквеног и хришћанског празника Богојављења, којој је претходило освећење богојављенске водице.

„Хвала свим сјајним људима који су пливали. Они показују како се брани оно у шта ми као народ верујемо. Данас смо се вратили својим коренима и традицији, а наши храбри пливачи показали су победу вере, истине и љубави у име свих нас. Честитам свима који су се окушали у пливању у леденој води, нарочито Марку Кртинићу који је први стигао до Часног крста. Овај стари хришћански обичај полако постаје традиција у Бору и драго ми је да је ове године било више такмичара него претходне. Захвалио бих се и свим службама које су биле у приправности и потрудиле се да све протекне у најбољем реду.“, рекао је овим поводом градоначелник Бора.

Градоначелник града Бора Александар Миликић изразио је веровање да ће се ова традиција наставити и убудуће и да ће идуће године бити још више пливача.