Првомајски празници су синоним за природу. Последње две године, ова мајска атракција, преселила се у куће. Након двогодишње паузе, због епидемиолошке ситуације, традиционални уранак биће ове године поново организован на Борском језеру. Радници Јавног комуналног предузећа „3. Oктобар“ уређују зелене површине на главним плажама које су најчешће стециште Борана.

Локална самоуправа је, у сарадњи са удружењима грађана, за први мај организовала нешто другачији програм, који ће пре свега бити посвећен најмлађима и боравку у природи.

Уранак на Борском језеру биће организован, излетиште се већ уређује, комуналне службе раде на уређењу простора. Град ће обезбедити бесплатну аутобуску линију на релацији Бор – Борско језеро, од 10. до 19. сати. Аутобуси ће саобраћати на сваких пола сата. Ове године смо одлучили да се посветимо нашим најмлађим суграђанима. Поводом празника биће организована породична шетња која ће тачно у подне кренути од старог хотела „Металург“ па све до хотела „Језеро“, тачније до спортских терена где ће се од 13. сати наставити дечије вежбаонице, рекреативни спортски турнири и остале спортске активности у природи“, истакла је Милена Станојковић Кожовић, члан Градског већа.

Велика захвалност се дугује свим нашим локалним удружењима, напомиње Станојковић Кожовић, која су се укључила и помогла у реализацији ових активности. Ту је Удружење „Бебиронче“, затим Дом омладине али и Спортски савез града Бора који ће помоћи да дан у природи сви наши суграђани проведу лепо са акцентом на наше најмлађе.

Такође, биће организовано панорамско разгледање планине Црни Врх. Жичара ће 1. маја функционисати од 10. до 16. сати и вожња ће бити бесплатна.

Наредни празнични дан, 2. мај, биће резервисан за званично отварање Лазареве пећине.

Туристичка организација града Бора се потрудила да овај дан обележимо продајном изложбом сувенира и народних рукотворина, на платоу испред саме пећине од 10. до 16. сати. Пећина ће биће отворена за све посетиоце тако да ће сви имати прилику да уживају у лепотама Лазаревог кањона, Лазареве пећине и да уједно проведу празничне дане у природи“, истакла је Станојковић Кожовић.

Они који не оду на излетиште и одлуче се да Празник рада проведу у граду, сви Борани али и посетиоци из других градова моћиће бесплатно да посете Золошки врт.