Бог се јави!

Данас се обележава Богојављење, један од 15 највећих хришћанских празника, установљен на спомен Христовог крштења и објављивање Богочовека.

На дан када је, по предању, божји глас објавио да је Исус његов син – Богојављење, биће услишене све жеље.

Први пут, остварено је Свето Тројство – у Божјем гласу са неба који рече: „Ово је Син мој“, крштењу Сина Божијег у реци и Светом духу који је у облику голуба слетео на Христа.

Многи народни обичаји и веровања се односе на Богојављење.

На овај дан освећује се вода која се носи кући и пије ради здравља и просвећења душе и тела.

Сматра се лековитом и заштитом од нечистих сила и чува се у кућама до следећег великог водоосвећења. Богојављенска водица никада се не квари, јер у њој, учи хришћанство, пребива сила Духа Светога.

Данас, поздравља се речима: „Бог се јави“ или „Христос се јави“, а отпоздравља са „Ваистину се јави“. По обичајном календару, данас почињу дани погодни за венчања.

На Богојављење, никада се не пости, без обзира у који дан падне. Са овим даном завршавају се и „некрштени дани“, започети на Божић.

Обичај је да се на Богојављење изађе на неку ветрометину, изнесе мало пепела и пушта помало из руку. Тако се одређује који је ветар „победио“ на Крстовдан.

Ако дува источни ветар, година ће бити сушна, ако дува југо, биће кишна, ако дува западњак, биће родна, али и олујна, а ако је превладао северац, биће хладна.

Пливање за Часни крст и вађење крста из река и језера, обновљен је обичај који се одржава у многим нашим крајевима. Ове године, сведено, због пандемије.