На данашњем састанку Стручно оперативног тима за хигијенско-епидемиолошке мере градског Штаба за ванредне ситуације, чланови су анализирајући тренутно стање са вирусом корона на подручју Бора дошли до закључка да се, због констатног повећања броја оболелих, епидемиолошка ситуација на територији града може оценити као изузетно нестабилна и неповољна.

Како је, према подацима Завода за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару, у Бору укупно 115 особа позитивно на вирус, а за око стотину узетих брисева се чекају резултати, надлежни из здравствених институција поново скрећу пажњу на непоштовање мера које су на снази.

„Највећи број особа позитивних на вирус имамо управо из породичних контаката, стога је јасно да се грађани не придржавају мера које су изречене од стране епидемиолога, а тичу се њиховог боравка у кућној изолацији. Неопходно је дати све од себе да се заштите сви чланови породице, како не би дошло до већих компликација и последица. Не смемо дозволити да вирус настави да се шири, а нарочито морамо спречити његово ширење међу децом.“, истакла је епидемиолог Дома здравља у Бору, др Јаворка Станкулић.

Како је речено на конференцији, нове мере се неће уводити, јер су постојеће изузетно добре и досад су дале одличне резултате, само је неопходно придржавати се њих.

„Да би избегли етикетирање, људи ћуте и крију да су заражени и тиме долази до ширења вируса. Треба избегавати окупљања, треба носити маске и држати дистанцу. Крајње је време да се дозовемо памети и да почнемо да се понашамо одговорно. За новим мерама тренутно нема потребе, већ је само потребно примењивати мере које су увелико на снази и пооштрити контролу примене истих. То ће довести до видног резултата и смањења броја заражених на територији града.“, додала је др Станкулић.

Према речима др Горана Јоксимовића, директора градске болнице, на Грудном одељењу Опште болнице у Бору тренутно се налази 18 болесника, од којих је четрнаесторо позитивно на вирус, са средње тешком клиничком сликом и већина њих је на кисеоничкој потпори.

Јоксимовић је нагласио да сваки здравствени систем, па и градска болница као део републичког, има своје капацитете, како у људству, тако и у смештају и да бахато понашање појединаца доводи до презасићења здравственог система.

„Од марта месеца наши лекари раде више од 12 сати дневно. Тестирамо њихову издржљивост, тестирамо њихово здравље. Овим путем упућујем једно упозорење нашим суграђанима – немојмо дозволити да због неодговорности и непридржавања мера, дођемо у ситуацију да немамо где да примамо пацијенте. Стратегија за ковид систем је разрађена, али треба размислити о нашим најближима којима ће, због других болести, можда бити неопходно лечење у болници. Њима не можемо ускратити право на лечење.“, закључио је др Јоксимовић.

Директор Дома здравља у Бору, др Весна Радосављевић додала је да ће сваки пацијент убудуће имати заказано време за јављање лекару у ковид амбуланти. Из тих разлога, појачано је медицинско особље у овој служби, а надлежни апелују на грађане да имају стрпљења и не стварају гужве испред амбуланте.