Подаци Завода за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару показују да су на данашњи дан на подручју града Бора укупно 304 особе позитивне на вирус корона.

У току данашњег дана око 70 узорака је послато на тестирање, док се у просеку око 100-120 особа дневно јави на преглед у ковид амбуланту.

На конференцији је истакнуто да је задатак свих послодаваца да максимално поведу рачуна и врше контролу свих запослених како би се на време изоловали и на тај начин спречили ширење вируса.

Овог тренутка нам је највећи изазов ширење вируса у радном окружењу, при чему мислим на особе са благим симптомима код којих се касније утврди присуство вируса, а у међувремену долазе на посао. Моја молба ка суграђанима је да, када неко добије основне симтоме који указују на вирус корона, истог тренутка се мора самоизоловати, обавестити лекаре и отићи у ковид амбуланту, као и почети са применом терапије. Тест је само дијагостика, најважније је да грађани одмах по добијању симптома уђу у процедуру као да су ковид позитивни, јер ћемо само на тај начин спречити даље ширење вируса.” нагласио је градоначелник Александар Миликић.

Он је такође рекао да верује да нас у наредним данима очекује смањење броја заражених, што је закључак на основу пресека информација о раду комуналне инспекције, као и тренутних показатеља стања у јавним предузећима, установама и образовним институцијама, које су, како је рекао, максимално одговорно и дисциплиновано приступили борби против вируса.

На Ковид одељењима Опште болнице Бор тренутно је смештено 40 пацијената, од којих 25 позитивних на вирус са средје тешком или тешком клиничком сликом, док се за преосталих 15 чекају резултати.

О озбиљности ситуације довољно говори чињеница да смо до скоро имали једноцифрен број хоспитализованих пацијената, док је данас та бројка знатно већа, као и чињеница да смо у ковид систем ставили још једно одељење борске болнице. Важно је да свако од нас буде одговоран према себи, али бих нагласио важност наше одговорности према људима око нас. Систем функционише и неће се урушити, али ми свакако имамо спреман сценарио уколико ови капацитети не буду довољни.” рекао је др Горан Јоксимовић, директор Опште болнице Бор.