Амбасадор Републике Словеније Дамјан Бергант посетио је Бор, а овом приликом састао се са градоначелником града Бора Александром Миликићем.

На пријему у Градској управи разговарало се о могућим инвестицијама. Град Бор има посебан однос са Републиком Словенијом.

Велико ми је задовољство што ћемо радити на томе да град Бор у наредном периоду развије боље односе са Републиком Словенијом. На тај начин допринећемо и продубљењу билатералних односа између наше две земље. Све добре праксе локалне самоуправе које смо тражили, тражили смо у Словенији. Наш циљ је да наша села за четири године изгледају попут оних у Словенији. Бивши директор рудника Драго Чех, који је ту функцију обављао од 1951. до 1961. године, оставио је неизбрисив печат у развоју града Бора. Све што је тада било савремено у вези са развојем рударења и рудника, он је урадио и на тим темељима се и развио град Бор“, рекао је Александар Миликић, градоначелник града Бора.

Како би се продубила сарадња града Бора са Републиком Словенијом покренута је иницијатива о братимљењу са неким од словеначких градова.

Словенија много инвестира у Србији и тренутно запошљава 25 хиљада људи, зато постоји могућност да неки од словеначких предузетника дођу као инвеститори у Бор, јер је све везано за индустрију и рудник“, истакао је амбасадор Републике Словеније Дамјан Бергант.

Пре посете Бору, Његова Екселенција амбасадор Републике Словеније Дамјан Бергант посетио је Зајечар.