Амбасадор Републике Македоније у Србији Васко Грков и председник Националног савета Македонаца у Србији Борче Величковски посетили су данас Општину Бор и на пријему код председника општине Александра Миликића разговарали о начинима за побољшање положаја македонске националне мањине у овом делу источне Србије. Како се могло чути на састанку, у Бору живи око 600 припадника македонске националне мањине, што их, после Влаха и Рома, чини најбројнијом националном мањином на територији општине Бор.
Од скора сам амбасадор у Србији и драго ми је да сам за тако кратак период живота у вашој земљи успео да посетим управо Бор. Има много тога што нас повезује, а то су пре свега припадници македонске националне заједнице, која је у Бору прилично бројна и која својим активностима константно доприноси расту и развоју града Бора. Данас сам са председником општине разговарао о могућим аспектима сарадње, и то, пре свега, сарадње у домену културе, привреде, спорта и сличних области. Наравно, за сам крај бисмо оставили и могућност братимљења града Бора са неким македонским градом, а који је сличан Бору по нечему”, рекао је Васко Грков, амбасадор Македоније у Републици Србији.
Председник општине Бор Александар Миликић истакао је да је Бор мултикултурални град са 27 националних мањина које живе у складу, међусобној толеранцији и поштовању.
Очекујемо да до 2020. године више новца определимо за националне савете националних мањина како би се лакше финансирао рад удружења, организовале разне манифестације и очувало културно наслеђе.“ нагласио је председник општине Александар Миликић.
Председник Националног савета Македонаца Србије, Борче Величковски истакао је да је велико богатство када се на челу општине налазе људи који разумеју проблеме националних заједница, а посебно проблеме изузетно бројне македонске националне заједнице.