Поводом седам деценија постојања Музеја рударства и металургије у Бору, а у складу са постојећом епидемиолошком ситуацијом, без присуства посетилаца, отворена је изложба уметничких фотографија,“Тендер“ Ђорђа Одановића из Београда, који је боравио у Бору 2008 године. Колекција је из музејског фонда коју је ова културна инситуција откупила 2016. године у циљу обогаћивања и осавремењавања уметничке збирке.

Фото: Музеј рударства и металургије

“Колекција обухвата десет дела, портрета радника Рударско топионичарског басена Бор као и фотографије девастираних објеката. Изложбу Борани могу погледати до 31.јануара”, рекла је виши кустос Данијела Матовић.

Осим ове, борски Музеј је у овој години организовао неколико гостујућих и изложби борских аутора. Ова борска културна институција почела је да ради 1950. године, под називом Народни музеј, а 24 године касније мења име у Музеј рударства и металургије, али и сам концепт рада. Почиње да истражује, евидентира, публикује дела и предмете који су искључиво везани за рударство и металургију.

Иначе, Ђорђе Одановић рођен је 1956. године. Дипломирао на Факултету примењених уметности /одсек фотографије/ – 1986. године. Излагао је на двадесет четири самосталне изложбе у земљи и иностранству. Учествовао је на око сто групних изложби у Србији, бившој Југославији и иностранству. Награђиван девет пута у Србији. Фотографије му се налазе у колекцији Музеја савремене уметности Београд, Музеја града Београда и приватној колекцији, Париз.