Обележавање 3. октобра, Дана града и Дана ослобођења Бора у Другом светском рату започето је данас полагањем венаца на споменик палим борцима на Тргу ослобођења у центру града. Градоначелник Александар Миликић, председник Скупштине града Драган Жикић, представници војске и организација из ове области положили су венце и одали част палим борцима у Другом светском рату.
На данашњи дан, Дан ослобођења Бора, сећамо се свих ратова и свих страдања у којима су наши преци дали своје животе борећи се за земљу у којој живимо и просторе на којима ми као држава постојимо. Мени је велика част да се заједно сетимо свих оних који су своје животе дали за своју отаџбину, за борбу да ми данас живимо боље. Србија данас води политику мира, и данас град Бор и цела Србија имају стратегију да будућим генерацијама остане економски јак град, са новим инвестицијама, економским развојем и великим бројем радних места. Бор је ушао у нови период развоја и сигуран сам да ћемо сви заједно оставити трага за наша поколења и нашу будућност. Слава палим борцима.“ рекао је том приликом градоначелник Александар Миликић.

 

Централна свечаност поводом обележавања Дана града, одржана је у подне у сали Музичке школе. Свечаној академији присуствовали су представници локалних самоуправа из Борског и Зајечарског округа, Војске србије, свештенство, некадашњи председници општине Бор, као и бројне друге званице.
Данас, годину дана од прославе Дана општине, славимо Дан града. Многе ствари су се промениле, многе ствари су се искристалисале. 2018.година је за наш град била веома успешна година, а 2019.година ће бити година пуна изазова у којој решавамо велике ствари. Почећу свој кратки говор једном чињеницом – 74 године од ослобођења Бора у Другом светском рату, 115 година од почетка рударења, 55 година постојања Института, све велике године за наш град. Надовезаћу се на честитку господина Благоја Спасковског, рударење је довело до постојања и развоја града, а данас су са нама овде бројни „кривци“ што живимо у једном од најлепших градова у Србији. Рударење је довело до експанзије и развоја града, пре свега економског, до изградње свега што видимо у нашем граду, од стамбених, инфраструктурних објеката, до пословних, трговинских зона, све оно што Бор чини градом којим заиста сви треба да се поносимо.“ истакао је, између осталог, градоначелник Александар Миликић.
Ово је датум без преседана у новијој историји Бора и Србије. Зато овај 3. октобар обележавамо са посебним значајем, јер слобода нема цену. Многи су заложили своје животе да бисмо ми данас у слободи уживали и стварали. Данас је наша обавеза да стварамо и омогућимо будућим генерацијама да остану у Бору, стварајући своје породице и нова поколења. Решен је вишедеценијски проблем аерозагађености, иновационим технологијама и новом технологијом прераде концентрата бакра. Данас Бор слободно може да каже да је еколошки град, узевши у обзир да поред нове технологије имамо и централизовано снабдевање топлотном енергијом, тако да и у зимском и летњем периоду, над бором је чисто небо и чист ваздух.“ рекао је у свом обраћању председник Скупштине града Драган Жикић.
На свечаности су ученицима генерације из 12 борских основних и средњих школа уручене награде за постигнуте резултате – лап топ рачунари.

Поводом обележавања Дана града, у Бору су уручене значке и захвалнице отаџбине војним обвезницима који су добровољно одслужили војни рок са оружјем од 2011. до 2015.године. Двадесетак младих војника добило је ове престижне награде, а свечаности су присуствовали представници Министарства одбране, Војске Србије и полиције, Града Бора, Борског управног округа, као и родитељи и родбина војника.
Пре свега бих честитао и захвалио се овим младим људима који су показали енергичност и способност да, у времену када је било избора да служе војску на другачији начин, преузму одговорност у своје руке и војску одслуже под оружјем.“ истакао је том приликом градоначелник Александар Миликић.