На састанку са малим акционарима некадашњег трговинског ланца Центроисток са представницима локалне самоуправе разговарало се о откупљивању акција од 417 акционара, чиме град Бор постао већински власник овог предузећа.


Градоначелник Бора, Александар Миликић, истиче да су од 2017 године, када је он дошао на чело града, уз помоћ Министарства привреде успели да спрече приватизацију Центроистока који је требао бити продат по багателној тржишној цени.


“Успели смо да спречимо ту приватизацију, да купимо 8 проената акција и да град Бор постане акционарско друшво са 79 процената акција АД Центроисток и сада намирујемо, а морам да кажем, непоштено у претходном периоду изостављене суграђане и акционаре који су свој раднии век и живот оставили у Центроистоку и који су били заборављени пре свега од Центроистока, али богами и од свих оних осталих који су упропастили Центроисток. Сада их намирујемо тако што ћемо им дати могућност да од њих откупимо акције по тржишној цени преко брокерске куће и већ је спремно педесетак уговора да се наредних дана потпишу код нотара“, нагласио је Александар Миликић.
Циљ Градске управе је да до краја године град Бор постане већински власник Центроистока и на тај начин у потпуности управља Центроистоком.
Пре месец дана град Бор је заједно са управом Центроистока уредио градску зелену пијацу, а за наредну годину планира се уређење спољашњег дела пијаце и свих објеката који ће бити у функцији грађана.
Тржишна цена акције је 850 динара, а град је из буџета за откуп акција од малих акционара издвојио 15 милиона динара. Центроисток поседује зелену пијацу и 45 објеката у граду и селима.