Прва Омладинска радна акција „Црни Врх 45“, која је уједно означила почетак акцијаштва у Србији, организована је од 15. јануара до 22. априла 1945. године. Иако се сматра ратном радном акцијом, она је у неку руку и зачетник омладинског активизма и друштвено-корисног рада на просторима бивше Југославије.

Током зиме 1945. године, 1.630 омладинаца из више округа Србије, окупљени у десет бригада, у најтежим условима, под снегом и до минус 32 степена, насекли су и отпремили до Београда 15.000 кубика огревног дрвета за болнице пуне рањеника, школе и остале установе, за сиромашне породице.

Засађено је и 20.000 јеловних садница на новоствореним голетима. Од 15. јануара до 22. априла 1945, Моравска и Зајечарска бригада изградиле су пругу од Црног врха до Бора дужине 12,6 километара којом су отпремали дрва. Командант акције био је Воја Вуцелић, скојевац из Београда чија је, београдска бригада, до црновршких врлети путовала целих десет дана.

 

У знак сећања на дане омладинских радних акција, за представнике борачких организација уприличен је пријем у Градској кући где су се сложили да Бор и Србија треба да се поносе “Црним врхом 45” јер је то светао део историје нашег народа који је и у најтежим околностима показао солидарност и јединство, издржљивост и веру у срећније дане и године.

Након пријема, представници локалне самоуправе и борачких удружења положили су венце и цвеће на спомен обележје на Црном Врху.