Завршна конференцији пројекта ГИС удружења Србије о безбедности деце у саобраћају: „Сигурне стазе и путање кретања ученика основних и средњих школа у Бору“, који је подржан од стране пројекта „Отворени подаци – отворене могућности“, Програма Уједињених нација за развој и Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, уз подршку Светске банке и Фонда за добру управу Уједињеног Краљевства, одржаће се у уторак, 4.јуна са почетком у 13 часова у Хотелу Језеро на Борском језеру.

Наведени пројекат испитује све узроке дешавања саобраћајних незгода у близини образовних инсититуција, тако што се отворени подаци о основним и средњим школа и предшколској установи „Бамби“ и подаци Агенције за безбедност саобраћаја и МУП-а Републике Србије, који се осносе на регистроване саобраћајне незгоде на територији града Бора, преклапају на мапи са прикупљеним и обрађеним подацима саобраћајне и комуналне инфраструктуре: саобраћајни знаци, семафори, пешачки прелази, кружни токовим „лежећи полицајци“, тротоари, аутобуска стајалишта, јавна расвета и др.

На почетку конференције присутнима ће се обратити Тамара Пауновић, члан Градског већа града Бора, Катарина Космина из Програма Уједињених нација за развој (UNDP) и Саша Ковачевић из Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србије. О пројектним активностима и оствареним резултатима ће говорити Миодраг Богуновић, председник ГИС удружења Србије, експертски део пројекта ће представити Игор Велић, мастер инж.саобраћаја, док ће о техничко делу пројекта причати Ивица Милојевић, члан ГИС удружења Србије.
 
Планирано је учешће око 70 учесника, представника Градске управе и Полицијске управе у Бору, директора, наставника и стручних сарадника из основних и средњих школа на територији града Бора, који су дали посебан допринос реализацији пројекта, активним учешћем на трибинама и попуњавањем анкетних упитника. о безбедности деце у саобраћају, затим представика фирми, медија, чланова ГИС удружења Србије и др.
На интернет порталу: www.sigurnestaze.com су јавно доступни дигитални подаци о гравитационим зонама школа, сигурним стазама и различитим тачкама интереса на територији града Бора као слојеви на мапи и сателитском снимку.
 
Евидентирани проблеми у зони ОШ Душан Радовић у Бору
 
Предложене мере и активности у циљу повећања нивоа безбедности саобраћаја на територији града Бора
 
Дигитални модел сигурних стаза и путања кретања ученика, пешака у саобраћају