Završna konferenciji projekta GIS udruženja Srbije o bezbednosti dece u saobraćaju: “Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru”, koji je podržan od strane projekta “Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti”, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva, održaće se u utorak, 4.juna sa početkom u 13 časova u Hotelu Jezero na Borskom jezeru.

Navedeni projekat ispituje sve uzroke dešavanja saobraćajnih nezgoda u blizini obrazovnih insititucija, tako što se otvoreni podaci o osnovnim i srednjim škola i predškolskoj ustanovi “Bambi” i podaci Agencije za bezbednost saobraćaja i MUP-a Republike Srbije, koji se osnose na registrovane saobraćajne nezgode na teritoriji grada Bora, preklapaju na mapi sa prikupljenim i obrađenim podacima saobraćajne i komunalne infrastrukture: saobraćajni znaci, semafori, pešački prelazi, kružni tokovim “ležeći policajci”, trotoari, autobuska stajališta, javna rasveta i dr.

Na početku konferencije prisutnima će se obratiti Tamara Paunović, član Gradskog veća grada Bora, Katarina Kosmina iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Saša Kovačević iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije. O projektnim aktivnostima i ostvarenim rezultatima će govoriti Miodrag Bogunović, predsednik GIS udruženja Srbije, ekspertski deo projekta će predstaviti Igor Velić, master inž.saobraćaja, dok će o tehničko delu projekta pričati Ivica Milojević, član GIS udruženja Srbije.
 
Planirano je učešće oko 70 učesnika, predstavnika Gradske uprave i Policijske uprave u Boru, direktora, nastavnika i stručnih saradnika iz osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Bora, koji su dali poseban doprinos realizaciji projekta, aktivnim učešćem na tribinama i popunjavanjem anketnih upitnika. o bezbednosti dece u saobraćaju, zatim predstavika firmi, medija, članova GIS udruženja Srbije i dr.
Na internet portalu: www.sigurnestaze.com su javno dostupni digitalni podaci o gravitacionim zonama škola, sigurnim stazama i različitim tačkama interesa na teritoriji grada Bora kao slojevi na mapi i satelitskom snimku.
 
Evidentirani problemi u zoni OŠ Dušan Radović u Boru
 
Predložene mere i aktivnosti u cilju povećanja nivoa bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Bora
 
Digitalni model sigurnih staza i putanja kretanja učenika, pešaka u saobraćaju
 
 
English EN Serbian SR
Promeni veličinu fonta
Kontrast