Završna konferencija IPA projekta Rumunija – Srbija, pod nazivom „Vatrogasna služba u prekograničnoj saradnji“, održana je danas u Gradskoj kući. Ovo je jedan od najvrednijih projekata u kome je učestvovao grad Bor, čija je ukupna vrednost 1,7 miliona evra, od kojih su obe strane za unapređenje rada vatrogasnih službi dobile po 884.000 evra.

Učesnici konferencije ocenili su da je ovaj IPA projekat od velike važnosti kako za životnu sredinu, tako i za vatrogasne službe opštine Đjermata i grada Bora.

Konferenciji, su pored predstavnika lokalne samouprave, prisustvovali i predstavnici vatrogasne službe grada Bora i  civilne zaštite, dok su predstavnici opštine Đjermata iz Rumunije konferenciji prisustvovali putem video poziva.

Na početku konferencije, prisutnima se obratio gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić koji se zahvalio prisutnima, kao i dragim prijateljima opštine Đjermata na uspešnoj realizaciji ovog velikog projekta.

„Ponosan sam što je grad Bor, uz pomoć Evropskih fondova i prekogranične saradnje sa susednom državom Rumunijom, realizovao najveći projekat do sada u vrednosti od 1,7 miliona evra.

Naš grad bio je nosilac jednog značajnog projekta poput ovog koji je obuhvatio osavremenjivanje naše vatrogasno-spasilačke jedinice, ali i podizanje samog stepena bezbednosti naših sugrađana kada se radi o protivpožarnoj zaštiti“, rekao je Milikić.

Milikić je dodao da je jedinica je u punom sastavu, vozila su potpuno spremna za brze intervencije, a pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice su već nebrojeno puta dokazali da su hrabrošću, brzim i odgovornim reagovanjem uvek spremni da pomognu svojim sugrađanima u slučaju vatrenih stihija.

Član Gradskog veća grada Bora zadužen za projekte, omladinu i ekonomski razvoj, Srećko Zdravković, istakao je važnost IPA projekta, kao i važne rezultate koje je projekat postigao.

“Važno je istaći da uspevamo da, kroz fondove prekogranične saradnje, dodamo jednu novu vrednost svemu što radimo u gradu i da kroz finansijske programe podrške Evropske unije dobijemo ovakav vid stimulacije za dalji rad. Vrednost ovog projekta je 884.000 evra, što podrazumeva tri vatrogasna kamiona, specijalno vozilo za Sektor civilne zaštite, a u projekat je uključena i vatrogasna oprema za pripadnike jedinice, kao i sertifikovane obuke za vatrogasce i pripadnike Civilne zaštite“, dodao je Zdravković.

Komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona grada Bora, Ivan Janković, izrazio je zahvalnost gradu na uspešnoj realizaciji ovog važnog projekta, koja je od velikog značaja za bezbednost građana i vatrogasnu-spasilačku jedinicu.

„Dugujemo veliku zahvalnost gradu Boru na uspešnom projektu i što nam je obezbedio tri nova vozila, dva protivpožarna kamiona i jednu autocisternu, koja mogu da se koriste i u gradskim sredinama. Niko u Srbiji nije dobio ovako veliki poklon od svog grada, i sada građani mogu biti bezbedniji jer naša vatrogasno-spasilačka jedinica može reagovati u gotovo svim vanrednim situacijama“, zaključio je Janković.

Ovaj IPA projekat je jedan od dva projekta koje je grad Bor realizovao u prekograničnoj saradnji, a kako se moglo čuti tokom konferencije, u planu je da se nastavi sa projektima koje finansira Evropska unija u cilju unapređenja  životnogstandarda građana Bora.

English EN Serbian SR
Promeni veličinu fonta
Kontrast