У борском Дому здравља одржан је скуп под називом „Подстицајно родитељство кроз игру – евалуација 2022“. Програм је активирао све здравствене установе, како би помогао родитељима али и деци. УНИЦЕФ који је и финансијер пројекта, подржао је све локалне самоуправе у стварању средина којима се промовише развој детета и добробит породице.

У претходних годину дана у Бору, Врању, Новом Саду, Крагујевцу и Новом Пазару спроведен је пилот пројекат који је показао да има простора да се унапреде услуге локалних самоуправа.

Деца расту и размишљају кроз игру. Деца језик игре најбоље разумеју. У најранијим годинама живота, малишани кроз игру и интеракцију са родитељима развијају све потребне животне вештине, истакнуто је на скупу ком су присуствовали представници локалне самоуправе, представници Института за јавно здравља др Милан Јовановић Батут , УНИЦЕФ-а и осталих учесника у пројекту.

У склопу пројекта „Подстицајно родитељство“, у борском Дому здравља отворена је Школа родитељства. У просторијама поливалентне службе биће организована психо физичка припрема трудница за порођај са којим ће радити едуковане патронажне сестре.

Ми смо у овом пројекту од 2019. године, а Бор је један од пет градова у Србији који је први кренуо са овим пројектом и са данашњим датумом ми смо реализовали нашу планирану меру за 2022. годину. За наредну годину буџетирали смо нове мере„, истакла је Тамара Пауновић, локални координатор пројекта „Подстицајно родитељство кроз игру“.

И до сада су постојале школе родитељства али ово је сада потпуно нови концепт где је заправо циљ да се потпуно интегришу сви капацитети који постоје у локалној заједници. Она ће сада по први пут интегрисати Центар за социјални рад, Предшколске установе и здравствени систем односно примарну здравствену заштиту. Ово је само почетак, школа је намењена од периода планирања породице, током трудноће и раног развоја деце до треће године али се надам да ћемо даље развијати концепт јер подршка родитељима је потребна током целог одрастања. Циљ нам је да укључимо у пројекат све друге релевантне службе. Развија се нови комцепт, проширује се и излазимо из оквира здравствене заштите“, истакла је Мирјана Живковић Шуловић, начелник центра за анализу, планирање и организацију у овом пројекту.

У наредној години у плану је да се оформи и кутак за родитеље који ће се кроз игру бавити односом родитељ – дете.