U organizaciji Gorske službe spasavanja Srbije, a uz podršku Grada Bora, proteklog vikenda, uspešno je izvedena pokazna vežba spasavanja povređenog iz speleološkog objekta Hajdučica, u okolini Zlota. U vežbi spasavanja učestvovali su članovi tima Gorske službe spasavanja u saradnji sa vatrogasno-spasilačkom jedinicom grada Bora.

Prema scenariju vežbe, u jami je došlo do povređivanja osobe na dubini od 150 m. Upućen je poziv za pomoć Gorskoj službi spasavanja Srbije. Po dolasku na teren, formirane su spasilačke ekipe na površini i u podzemlju za izvođenje spasavanja iz speleološkog objekta po procedurama GSS-a.

Ekipa u jami, uz koordinaciju članova štaba, baze, logističke ekipe i ekipe za površinski transport, uspela je da izvuče povređenog i transportuje ga do mesta gde se nalazilo sanitetsko vozilo. Celokupna vežba trajala je osam časova od momenta prijema poziva, dok je unesrećeni evakuisan sa dna speleološkog objekta u roku od četiri sata.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić prisustvovao je vežbi spasavanja i tom prilikom sistem traganja i spasavanja ocenio kao odličan, kao i da je ekipa uvek spremna da reaguje u skladu sa situacijom.

“Mislim da su ove vežbe od izuzetne važnosti za GSS jer se, pored uvežbavanja same tehnike spasavanja, produbljuje i saradnja sa drugim službama kako bi zajedničkim snagama što bolje reagovali pri pružanju pomoći ugroženima.”, rekao je Milikić.

English EN Serbian SR
Promeni veličinu fonta
Kontrast