Članovi Gradskog veća u Boru usvojili su na današnjoj sednici predlog projekta javno-privatnog partnerstva za izgradnju nove toplane na teritoriji grada Bora.

Kako se moglo čuti nakon sednice Gradskog veća, višedecenijsko negativno poslovanje JKP “Toplana”, loše grejanje na teritoriji grada, kao i dugovanja koja postoje prema gradu i državi od strane ovog preduzeća, doveli su do pronalaženja najboljeg rešenja ovog problema, kako za Borane, tako i za sam grad. Uz pomoć stručnih timova koji se bave energetikom, a pre svega Kancelarije za javna ulaganja, predlog projekta javno-privatnog partnerstva završen je nakon dve godine napornog i dinamičnog rada.

Ovim projektom je planirano da energiju, umesto toplane, proizvodi javni partner po zagarantovanoj ceni koja je definisana projektom, a koja neće biti viša od postojeće, i da će grad tu energiju transportovati ka građanima. Ovim projektom se predviđa da grad u prvoj godini napravi uštedu od 800 hiljada, druge godine milion i osamsto hiljada evra, a od treće godine pa do isteka ugovora uštedi tri i po miliona evra, gde će se novac raspodeliti tako što će grad plaćati obaveze JKP “Toplana”, ali i da smanjuje cenu grejanja vremenom i uvede sistem grejanja pomoću kalorimetra.

Predlog Projekta se dostavlja Vladinoj komisiji za javno-privatno partnerstvo radi davanja mišljenja i ocene, a nakon overavanja, projekat će se naći pred odbornike na dnevnom redu naredne sednice Skupštine Grada, gde će se nakon usvajanja raspisati Javni poziv.

English EN Serbian SR
Promeni veličinu fonta
Kontrast