Grad Bor i francuski grad Krezo naredne godine obeležavaju veliki jubilej- pola veka od potpisivanja povelje o bratimljenju.

Tim povodom, predstavnici Ambasade Francuske posetili su danas naš grad i sa čelnim ljudima grada razgovarali o daljim koracima u produbljivanju saradnje između gradova pobratima.

Ataše za saradnju Ambasade Francuske Bertran Mile istakao je da je vrlo optimističan po pitanju jačanja odnosa.

“Želimo da pokrenemo saradnju koja je ranije postojala i od prošle godine intenzivno radimo na tome. Danas smo razgovarali o daljim vidovima saradnje, najpre u oblasti mladih, poput razmene učenika, što je i ranije bila praksa, a potom i saradnje sa kulturnim i sportskim ustanovama i udruženjima, kako bi se srpsko- francusko prijateljstvo ojačalo.” rekao je on.

Najpre se očekuje da se, u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština, formalizuje proces obnove bratimljenja Bora i Krezoa, naglasio je Dobrica Đurić, član Gradskog veća.

“Pored donošenja neophodnih dokumenata za obnovu bratimljenja, napravićemo i plan saradnje sa bratskim Krezoom u oblasti kulture, obrazovanja i sporta. Muzej rudarstva i metalurgije uradiće mapiranje francuskih građevina na teritoriji grada, poput zgrade direkcije, borske bolnice, potom osnovne škole “Vuk Karadžić”, zgrade fakulteta, ali i francuskih stambenih zgrada, kako bismo na još bolji način sačuvali i zaštitili francusko kulturno nasleđe i arhitekturu.” kazao je Đurić.

Povelja o bratimljenju Bora i Krezoa prvi put je potpisana 1972.godine.

Foto: I.Mitrović

English EN Serbian SR
Promeni veličinu fonta
Kontrast