Oдборници Скупштине града Бора усвојили су на петнаестој седници више од 30 предлога одлука колико је било на дневном реду.

Међу најзначајније спадају три одлуке о градском буџету. Усвојене су одлуке о завршном рачуну за 2019. годину, извештај о извршењу буџета у првој половини 2020. године и ребалансу буџета којим је предвиђено умањење градског буџета за 119 милиона динара, тако да он сада износи две милијарде 844 милиона.

„Без обзира на све проблеме са којима смо се суочили због епидемије корона вируса, буџет града Бора је потпуно стабилан. Ребаланс је ипак неопходан из два разлога. Први је због одлагања плаћања пореза, што је искористила већина правних субјеката који послују на територији града. Ова одлука Владе РС имала је позитивне ефекте, без обзира на мањи прилив у буџету, јер није било отпуштања. Други разлог је исплата дугова Апотекарске установе Бор који су пали на терет градског буџета.“, рекао је градоначелник Бора Александар Миликић.

Значајна расправа вођена је о актуелној ситуацији у вези аеро загађења у Бору. Представници локалне самоуправе нагласили су да ће надлежна министарства морати много активније да се укључе у контролу и решавање овог проблема.

„Град и грађани Бора више немају простора да трпе велику концентрацију свих материја које се налазе у ваздуху. Из тих разлога, 10. августа сам директору компаније Зиђин послао директно писмо у коме сам га обавестио о прекршајима и стварима које нису у складу са законом, а 30. августа сам најавио да ће град Бор, са мојим потписом, поднети кривичну пријаву против компаније, ако буде наставила овако да ради. Ја сада стојим пред вама, одборницима, грађанима Бора и Републике Србије и тврдим да ћу то и урадити, када будем добио комплетну анализу да ли су прекорачене недозвољене материје у ваздуху три дана заредом, како прописује закон. Прекјуче је топионица на три сата заустављена од стране службених лица, на захтев Одељења за екологију Града Бора из разлога који је познат јавности, а то је пожар на градској депонији.“, казао је градоначелник Бора и додао да Министарство екологије још увек није дало одговор на достављени локални акциони план.

Одборник Српске напредне странке Владан Нововић рекао је да је лично од јуна 2019. године упозоравао да је кинеском парнеру остављен град који је био ваздушна бања, да је загађење драстично повећано доласком Зиђина и затражио да се против одговорних предузму све мере.

„За све што се дешава у топионици и у Зиђину највећу одговорност сносе људи. Сноси компанија, сноси и генерални директор, али и људи који су задужени за процес. Зато тражим да се предузму све законом предвиђене мере, ако је потребно и кривичне, против људи који нису у стању или немају знање да технологију која је пуштена у погон ставе у добробит пре свега грађана Бора, затим и приватног капитала.“, рекао је Нововић за скупштинском говорницом.

На седници су усвојене и одлуке о покретању поступка ликвидације Апотекарске установе Бор, о забрани теретног саобраћаја камионима тежим од 12 тона на територији града Бора и изменама локалног акционог плана запошљавања. Одборници су прихватили и извештај о раду штаба за ванредне ситуације у Бору, измене и допуне програма пословања појединих јавних предузећа и давању гаранција борској Топлани на задуживање од 180 милиона динара за исплату угља из прошле грејне сезоне.

На седници је функције вршиоца дужности разрешен досадашњи директор Туристичке организације Бор Маје Бакоч, која је поднела оставку на ову функцију, а за в.д. директора именована је Бобана Грамић. Тајним гласањем за новог члана Градског већа изабрана је Јелена Ристић, а усвојена је и оставка коју је на место одборника поднео Драган Антанасковић.