Lokalnim akcionim planom zapošljavanje koji su odbornici Skupštine grada Bora usvojili na poslednjoj sednici predviđeno je ukupno 18 miliona dinara za programe zapošljavanja u 2021. godini. S obzirom na to da je predviđeno da će budžet Grada Bora ove godine biti manji za trećinu, izdvajanja za ovaj plan su nešto manja u odnosu na 2020. godinu, rekao je Dobrica Đurić, član Gradskog veća u Boru.

Predviđena su tri programa za koje je u prethodnoj godini vladalo najveće interesovanje, javni radovi, samozapošljavanje i stručna praksa. Kako se očekuje, na ovim programima bi u 2021. godini trebalo da bude uključeno ukupno 150 nezaposlenih lica, 90 osoba na javnim radovima u koje će biti uključene teže zapošljive kategorije i 60 u programima stručne prakse i samozapošljavanja.

Foto: Radio televizija Bor

“Najviše je izdvojeno za javne radove, čak 10 miliona, jer se ta mera pokazala kao najbolja jer pomaže mladim ljudima koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, a nisu kvalifikovani, da dođu do posla i steknu radno iskustvo. Pet miliona predviđeno je za stručnu praksu koja je namenjena, pre svega, visoko obrazovanim ljudima, dok je za samozapošljavanje izdvojeno tri miliona dinara. Od ovih sredstava planirano je da se zaposli oko 150 naših sugrađana”, rekao je Đurić.

Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju značajan pad broja nezaposlenih na teritoriji grada, a u prilog tome govori i razvoj rudarskih kompanija koje su zaposlile više od 500 naših sugrađana.

Važan podatak je i da su gradske škole prepoznale potrebu tržišta rada i da su planom upisa obuhvatile nove profile koji će omogućiti brže zaposlenje mladim ljudima odmah po završetku školovanja.

“Pokazalo se da mere aktivne politike zapošljavanja koje sprovodimo već treću godinu zaredom daju veoma dobre rezultate, o čemu govori i činjenica da je veliki broj naših mladih sugrađana, uz pomoć grada i države, pokrenuo sopstveni biznis čime smo omogućili razvijanje privatnog sektora.”, istakao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

On je dodao i da će Grad nastaviti da sprovodimo ovakvu politiku zapošljavanja jer ista stvara dodatne mogućnosti za osposobljavanje, sticanje prvog radnog iskustva i povećanje prilika za konkurentnije istupanje mladih na tržištu rada i njihovo zapošljavanje.

English EN Serbian SR
Promeni veličinu fonta
Kontrast