Iz IPA projekta prekogranične saradnje Srbija – Rumunija, za borsku Vatrogasno-spasilačku jedinicu Sektora za vanredne situacije stigla su i prva vozila. Nova vozila nabavljena su kroz projekat “Vatrogasna služba u prekograničnoj saradnji” koji sufinansira Evropska unija. Ukupna vrednost projekta koji se realizuje u okviru programa prekogranične saradnje Srbija – Rumunija  je 1,7 miliona evra, od kojih je za grad Bor namenjeno oko 900.000 evra.

“Najsavremenija vatrogasna vozila omogućiće našim hrabrim vatrogascima da brže i efikasnije reaguju kada su u pitanju intervencije na gašenju požara na teritoriji našeg grada, dok će kombinovano vozilo znatno olakšati rad Sektora za vanredne situacije. Uspeli smo da povučemo najveći grant u istoriji grada Bora kada su u pitanju sredstva iz IPA fondova. To je čist primer da se uz dobru organizaciju posla, planiranje i praćenje međunarodnih projekata, može stvoriti opšta korist, kako za građane, tako i za sam grad.”, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

On je istakao da je prethodno urađena analiza pokazala da je potrebno ojačati borski Sektor za vanredne situacije ovakvom opremom i vozilima.

Vatrogasni kamioni namenjeni su prvenstveno gašenju šumskih požara, dok se u narednim danima očekuje dolazak još jednog kamiona za gašenje požara u urbanim delovima grada.

“Nova vozila su predviđena za gašenje šumskih požara, ali shodno njihovim karakteristikama i bogatom opremom koju poseduju mogu da se koriste i za gašenje požara na objektima i saobraćajnim sredstvima. Bataljon Bor raspolaže sa 47 vozila, dok borska jedinica ima 20 vozila, uključujući i terenska vozila, kamione i prikolice.”, kazao je Ivan Janković, komandant vatrogasno-spasilačkog bataljona u Boru.

Miodrag Marković, načelnik Sektora za vanredne situacije Bor, zahvalio se gradonačelniku i svima koji su učestvovali u realizaciji projekta i ocenio je da će dobijena sredstva i tehnika u popuniti garažu i omogućiti vatrogascima-spasiocima da u potpunosti pruže sigurnost građanima i njihovoj imovini.

English EN Serbian SR
Promeni veličinu fonta
Kontrast