Grad Bor je uzeo učešće na ovogodišnjem 42. Međunarodnom beogradskom sajmu turizma koji se održao u Beogradu. Pored ovog najvećeg turističkog događaja u zemlji i regionu juoistočne Evrope, održan je i 11. Međunarodni sajam vina “BeoWine”, zatim 16. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA i 16. Sajam suvenira „Vidi Srbiju“.

Pod sloganom „Put pod noge“ u halama Beogradskog sajma predstavile su se najznačajnije turističke agencije, savezi i organizacije, hoteli, turistički centri, vazduhoplovne kompanije, međunarodni tur-operatori, koji će promovisali najnovije trendove u međunarodnoj turističkoj industriji, nove koncepte i mogućnosti za putovanja, kao i perspektive u razvoju turističkog biznisa.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić iskoristio je priliku da, trećeg dana sajma, obiđe i štand Turističke organizacije Grada Bora, gde je bila predstavljena ponuda grada.

“Drago mi je da naše kolege iz Turističke organizacije na pravi način predstavljaju naš grad kao turističku destinaciju koju vredi posetiti. Raspolažemo sjajnom turističkom ponudom, od Borskog jezera, preko Zlotskih pećina do planine Stol i ono što je najbitnije jeste da Bor poseduje dobre ljude, još bolju energiju i ima viziju koja će doprineti efikasnijem razvoju turizma na teritoriji grada.”, rekao je  ovom prilikom gradonačelnik Bora.

Borsko jezero je već prepoznato kao turistički biser koji iz godine u godinu privlači sve veći broj posetilaca. Lazareva pećina je najduža, a prema rečima speleologa i jedna od najlepših u Srbiji. Ljubiteljima netaknute prirode su na raspolaganju Lazarev kanjon sa brojnim autohtonim vrstama, kao i planine Stol i Veliki krš izazovne domaćim i inostranim planinarima.

Neizostavni deo turističke ponude Bora je i Brestovačka banja u kojoj su objekte gradile oba naše kraljevske porodice.

Ovaj kraj je poznat i po gurmanskim specijalitetima i tradicionalnim manifestacijama – Prvomajskim urancima na Borskom jezeru, Zlotu i Stolu, Danima Brestovačke banje i festivalima narodnog stvaralaštva.

Podrška Evropske unije u razvoju Istočne Srbije i Podunavlja

Prvog dana Međunarodnog beogradskog sajma turizma predstavljen je početak projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ u okviru kojeg su EU i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj uložili 16,5 miliona evra za projekte na istoku Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na predstavljanju da će istok Srbije drugačije kada svi ovi projekti budu implementirani i dodao da će se razviti i druge grane, a ne samo turizam.

 

English EN Serbian SR
Promeni veličinu fonta
Kontrast