Poslanici Narodne skupštine Republike Srbije na sednici održanoj 20.juna 2018. godine usvojili su izmene Zakona o teritorijalnoj organizaciji na osnovu kojih je Bor dobio status grada, a na današnjoj svečanoj sednici odbornici Skupštine opštine Bor usvojili su četiri tačke dnevnog reda kojima je ova odluka zvanično počela da se primenjuje i Bor administrativno i formalno dobio status grada.
Potom je, tačno u podne, u sali Muzičke škole, upriličena svečana akademija na kojoj su prisustvovale brojne zvanice. Pored gradonačelnika, predsednika Skupštine grada i direktora RTB-a Bor, svečanoj akademiji prisustvovao je i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, predstavnik Ministarstva spoljnih poslova, narodni poslanici, načelnik Borskog okruga, pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, direktor Telekoma Srbija, gradonačelnici i predsednici opština borskog i zaječarskog okruga, predsednici opštine Bor u prethodnim sazivima, gradski odbornici, članovi Gradskog veća, načelnici Gradske uprave, predstavnici republičkih filijala i preduzeća, direktori javnih preduzeća i ustanova, predsednici Saveta mesnih zajednica i Saveta nacionalnih manjina. Nakon intoniranja himne i besede prvaka Narodnog pozorišta Lepomira Ivkovića, skupu su se obratili gradonačelnik Aleksandar Milikić,ministar Branko Ružić i direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski. U kulturno-umetničkom delu programa poznati lokalni umetnici su, kroz muziku i pesmu, predstavili tradiciju i kulturno nasleđe grada Bora.
U popodnevnim satima, na platou ispred Doma kulture, održana je promotivno-prodajna izložba suvenira i domaćih proizvoda, kao i promocija turističke ponude Turističke organizacije Bor pod nazivom “Doživite Bor na drugačiji način”, kao i izložba fotografija zavičajnog odeljenja Narodne biblioteke Bor pod nazivom “Riznica grada”. Uprkos kiši i lošem vremenu, oko tri hiljade Borana uživalo je u nastupima “New deal” benda i Ivane Pavković koji su održani u amfiteatru Doma kulture. Koncert je održan u sklopu svečanosti povodom proglašenja Bora gradom koje su završene svečanim vatrometom.

foto: Igor Mitrović

English EN Serbian SR
Promeni veličinu fonta
Kontrast