Podaci Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru pokazuju da su na današnji dan na području grada Bora ukupno 304 osobe pozitivne na virus korona.

U toku današnjeg dana oko 70 uzoraka je poslato na testiranje, dok se u proseku oko 100-120 osoba dnevno javi na pregled u kovid ambulantu.

Na konferenciji je istaknuto da je zadatak svih poslodavaca da maksimalno povedu računa i vrše kontrolu svih zaposlenih kako bi se na vreme izolovali i na taj način sprečili širenje virusa.

Ovog trenutka nam je najveći izazov širenje virusa u radnom okruženju, pri čemu mislim na osobe sa blagim simptomima kod kojih se kasnije utvrdi prisustvo virusa, a u međuvremenu dolaze na posao. Moja molba ka sugrađanima je da, kada neko dobije osnovne simtome koji ukazuju na virus korona, istog trenutka se mora samoizolovati, obavestiti lekare i otići u kovid ambulantu, kao i početi sa primenom terapije. Test je samo dijagostika, najvažnije je da građani odmah po dobijanju simptoma uđu u proceduru kao da su kovid pozitivni, jer ćemo samo na taj način sprečiti dalje širenje virusa.” naglasio je gradonačelnik Aleksandar Milikić.

On je takođe rekao da veruje da nas u narednim danima očekuje smanjenje broja zaraženih, što je zaključak na osnovu preseka informacija o radu komunalne inspekcije, kao i trenutnih pokazatelja stanja u javnim preduzećima, ustanovama i obrazovnim institucijama, koje su, kako je rekao, maksimalno odgovorno i disciplinovano pristupili borbi protiv virusa.

Na Kovid odeljenjima Opšte bolnice Bor trenutno je smešteno 40 pacijenata, od kojih 25 pozitivnih na virus sa sredje teškom ili teškom kliničkom slikom, dok se za preostalih 15 čekaju rezultati.

O ozbiljnosti situacije dovoljno govori činjenica da smo do skoro imali jednocifren broj hospitalizovanih pacijenata, dok je danas ta brojka znatno veća, kao i činjenica da smo u kovid sistem stavili još jedno odeljenje borske bolnice. Važno je da svako od nas bude odgovoran prema sebi, ali bih naglasio važnost naše odgovornosti prema ljudima oko nas. Sistem funkcioniše i neće se urušiti, ali mi svakako imamo spreman scenario ukoliko ovi kapaciteti ne budu dovoljni.” rekao je dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice Bor.

English EN Serbian SR
Promeni veličinu fonta
Kontrast