Ambasador Republike Makedonije u Srbiji Vasko Grkov i predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca u Srbiji Borče Veličkovski posetili su danas Opštinu Bor i na prijemu kod predsednika opštine Aleksandra Milikića razgovarali o načinima za poboljšanje položaja makedonske nacionalne manjine u ovom delu istočne Srbije. Kako se moglo čuti na sastanku, u Boru živi oko 600 pripadnika makedonske nacionalne manjine, što ih, posle Vlaha i Roma, čini najbrojnijom nacionalnom manjinom na teritoriji opštine Bor.
Od skora sam ambasador u Srbiji i drago mi je da sam za tako kratak period života u vašoj zemlji uspeo da posetim upravo Bor. Ima mnogo toga što nas povezuje, a to su pre svega pripadnici makedonske nacionalne zajednice, koja je u Boru prilično brojna i koja svojim aktivnostima konstantno doprinosi rastu i razvoju grada Bora. Danas sam sa predsednikom opštine razgovarao o mogućim aspektima saradnje, i to, pre svega, saradnje u domenu kulture, privrede, sporta i sličnih oblasti. Naravno, za sam kraj bismo ostavili i mogućnost bratimljenja grada Bora sa nekim makedonskim gradom, a koji je sličan Boru po nečemu”, rekao je Vasko Grkov, ambasador Makedonije u Republici Srbiji.
Predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić istakao je da je Bor multikulturalni grad sa 27 nacionalnih manjina koje žive u skladu, međusobnoj toleranciji i poštovanju.
Očekujemo da do 2020. godine više novca opredelimo za nacionalne savete nacionalnih manjina kako bi se lakše finansirao rad udruženja, organizovale razne manifestacije i očuvalo kulturno nasleđe.” naglasio je predsednik opštine Aleksandar Milikić.
Predsednik Nacionalnog saveta Makedonaca Srbije, Borče Veličkovski istakao je da je veliko bogatstvo kada se na čelu opštine nalaze ljudi koji razumeju probleme nacionalnih zajednica, a posebno probleme izuzetno brojne makedonske nacionalne zajednice.

English EN Serbian SR
Promeni veličinu fonta
Kontrast