Treći oktobar izabran je za Dan grada u znak sećanja na dan kada je Bor  oslobođen u Drugom svetskom ratu 1944. godine. Upravo je ova godišnjica bila i povod za podsećanje na ratne godine, ali i pojedince koji su pali na braniku otadžbine. Pre 185 godina, knjaz Miloš Obrenović prvi put je posetio Brestovačku banju, isto toliko je prošlo i od osnivanja Eparhije timočke. Osnovna škola “Petar Radovanović” u Zlotu proslavila je 180 godina postojanja. U decembru se navršava 155 godina od kada je Bor prvi put u istoriji postao samostalna lokalna samouprava. Prva seoska čitaonica otvorena je u ovom kraju pre 150 godina, u Zlotu. Gimnazija “Bora Stanković” počela je sa radom pre 75 godina, a Muzička škola “Miodrag Vasiljević” pre 70.

Obeležavanje 3. oktobra – Dana grada započeto je svečanim prijemom stranih delegacija u sali Skupštine grada kome su prisustvovali članovi delegacija gradova iz Ukrajine, Makedonije i Rumunije.

Nakon prijema delegacija, položeni su venci na spomen-obeležje na Trgu oslobođenja koje je posvećeno palim borcima u Drugom svetskom ratu i ujedno time je obeleženo 75 godina od oslobođenja grada Bora u istoimenom ratu.

Povodom Dana grada održana je i svečana akademija na kojoj su, đacima generacije svih osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Bora, uručene nagrade u vidu lap top računara.

Između dve svečane sednice, Skupština je zasedala osam puta obrađujući ukupno 251 tačku dnevnog reda. Donete su mnoge odluke, rešenja i zaključci od interesa za funcioniranje grada, razvoja i infrastrukturnog uređenja u interesu javnih preduzeća i ustanova, kao i samih građana.

U lokalnoj samoupravi ističu da se dosta radi na uređenju grada i poboljšanju kvaliteta života građana, da se na ovaj dan slavi prošlost, a investira u budućnost.

Povodom Dana grada želim da istaknem da sam jako ponosan na rezultate koje smo ostvarili u prethodnih godinu dana. Značajna sredstva uložili smo u obnovu putne infrastrukture, uredili škole i vrtiće, rekonstruisali dečja igrališta i sportske terene, izdvajanjima za turizam pozicionirali Bor na turističkoj mapi Srbije, podstakli razvoj poljoprivrede, organizovali brojne posećene manifestacije i festivale. Podjednako smo vodili računa i o najstarijim i o najmlađim sugrađanima, o zdravlju, kulturi, sportu i svim segmentima života.

Iako znam da živimo u teškim vremenima, ja sam optimista i siguran sam da ćemo prebroditi sve prepreke koje će biti pred nama.
Analiza je pokazala da će otvaranjem novog rudnika “Čukaru Peki” budžet grada biti uvećan za skoro četiri milijarde dinara, da ćemo još više moći da ulažemo u putnu infrastrukturu, kanalizaciju i vodovod, ali i u škole, vrtiće, a ono na šta sam jako ponosan jeste činjenica da smo spustili grad među građane, da smo prvi put nakon niza godina stvorili narodski budžet i da smo iz dana u dan u kontaktu sa svima u selima, mesnim zajednicama, na ulici, u školama, biblioteci.
Uveren sam da će Bor biti još bolji grad jer ćemo svi zajedno u godinama koje dolaze predano raditi na jačanju prosperiteta i napretka grada i svih nas, istakao je povodom obeležavanja Dana grada gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić. 

 


 

English EN Serbian SR
Promeni veličinu fonta
Kontrast