Tрећи октобар изабран је за Дан града у знак сећања на дан када је Бор  ослобођен у Другом светском рату 1944. године. Управо је ова годишњица била и повод за подсећање на ратне године, али и појединце који су пали на бранику отаџбине. Пре 185 година, књаз Милош Обреновић први пут је посетио Брестовачку бању, исто толико је прошло и од оснивања Епархије тимочке. Основна школа “Петар Радовановић” у Злоту прославила је 180 година постојања. У децембру се навршава 155 година од када је Бор први пут у историји постао самостална локална самоуправа. Прва сеоска читаоница отворена је у овом крају пре 150 година, у Злоту. Гимназија “Бора Станковић” почела је са радом пре 75 година, а Музичка школа “Миодраг Васиљевић” пре 70.

Обележавање 3. октобра – Дана града започето је свечаним пријемом страних делегација у сали Скупштине града коме су присуствовали чланови делегација градова из Украјине, Македоније и Румуније.

Након пријема делегација, положени су венци на спомен-обележје на Тргу ослобођења које је посвећено палим борцима у Другом светском рату и уједно тиме је обележено 75 година од ослобођења града Бора у истоименом рату.

Поводом Дана града одржана је и свечана академија на којој су, ђацима генерације свих основних и средњих школа на територији града Бора, уручене награде у виду лап топ рачунара.

Између две свечане седнице, Скупштина је заседала осам пута обрађујући укупно 251 тачку дневног реда. Донете су многе одлуке, решења и закључци од интереса за фунционирање града, развоја и инфраструктурног уређења у интересу јавних предузећа и установа, као и самих грађана.

У локалној самоуправи истичу да се доста ради на уређењу града и побољшању квалитета живота грађана, да се на овај дан слави прошлост, а инвестира у будућност.

Поводом Дана града желим да истакнем да сам јако поносан на резултате које смо остварили у претходних годину дана. Значајна средства уложили смо у обнову путне инфраструктуре, уредили школе и вртиће, реконструисали дечја игралишта и спортске терене, издвајањима за туризам позиционирали Бор на туристичкој мапи Србије, подстакли развој пољопривреде, организовали бројне посећене манифестације и фестивале. Подједнако смо водили рачуна и о најстаријим и о најмлађим суграђанима, о здрављу, култури, спорту и свим сегментима живота.

Иако знам да живимо у тешким временима, ја сам оптимиста и сигуран сам да ћемо пребродити све препреке које ће бити пред нама.
Анализа је показала да ће отварањем новог рудника „Чукару Пеки“ буџет града бити увећан за скоро четири милијарде динара, да ћемо још више моћи да улажемо у путну инфраструктуру, канализацију и водовод, али и у школе, вртиће, а оно на шта сам јако поносан јесте чињеница да смо спустили град међу грађане, да смо први пут након низа година створили народски буџет и да смо из дана у дан у контакту са свима у селима, месним заједницама, на улици, у школама, библиотеци.
Уверен сам да ће Бор бити још бољи град јер ћемо сви заједно у годинама које долазе предано радити на јачању просперитета и напретка града и свих нас, истакао је поводом обележавања Дана града градоначелник Бора, Александар Миликић.