Opština Bor organizovala je stručna predavanja u oblasti poljoprivrede u okolnim selima.

Na današnjem predavanju u Šarbanovcu govorilo se o najprisutnijoj plesni – alfatoksinu na usevima kukuruza koje bi trebalo biti isključeno iz ljudske i stočne ishrane ali i o pravilnoj pripremi skladišta ove kulture.

Na području borskog okruga ta pojava je mala ali je potrebno da ratari deluju preventivno za narednu proizvodnu godinu i to prevashodno pravilnim odabirom hibrida kukuruza. Od velike važnosti je vodđenje računa o vlažnosti zrna kukuruza i sama skladišta u koja moraju biti dezinfikovana, određene vlažnosti i temperature. – objasnio je stručni saradnik za ratarstvo PSSS Negotin, Vladica Gavrilović.

” Opština Bor se trudi da preko ovih predavanja poljopprivredne proizvođače upozna sa novim dostignućima u ovoj oblasti. Održali smo predavanje u Šarbanovcu i Zlotu, a naredne nedelje organizovaćemo i u Gornjanu ” rekao je član Opštinskog veća, Aleksandar Micić.

Na sručnom predavanju razgovaralo se o predlogu Zakona o zadrugarstvu i tek usvojenom Zakonu o rakijama, Ipard programima u oblasti ruralnog razvoja koje se sufinansiraju sredstvima Evropske unije.

English EN Serbian SR
Promeni veličinu fonta
Kontrast