Povodom 5. juna, Međunarodnog dana zaštite životne sredine u Opštini Bor je organizovan sastanak predstavnika lokalne samouprave i organizacija koje se bave ovom oblašću. Na sastanku je bilo reči o saradnji lokalne samouprave i organizacija koje se bave ekologijom i zaštitom životne sredine, kao i uticaj novog rudnika na životnu sredinu.
Nevladine organizacije i udruženja vrlo kvalitetno i odgovorno rade svoj deo posla. Od lokalne samouprave imaju podršku i pomoć koju traže. Takođe, mi kao lokalna samouprava moramo tražiti odgovornost od zagađivača, što i činimo. Zahvaljujući novoj topionici RTB-a Bor, mi danas ponovo udišemo svež vazduh i ja se na tome zahvaljujem Vladi Republike Srbije i menadžmentu RTB-a. Čeka nas otvaranje novog rudnika, a mi kao lokalna samouprava nećemo odustati od zaštite ekologije i ekoloških uslova. Biće neophodno da vrlo ozbiljno investiramo u proces merenja kvaliteta vazduha, vode i zemljišta na novom rudniku. Nećemo odustati od zahteva naših sugrađana da, kada su u pitanju rudnici na teritororiji opštine Bor, svaki podatak bude javno i transparentno prezentovan. Nemamo problema sa RTB-om, moramo priznati da javnost i transparentnost tu postoji. Problema nemamo ni sa “Rakitom” i mislim da saradnja na ovom nivou treba da ostane.” rekao je predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić.
Predsednik Društva mladih istraživača Dragan Ranđelović istakao je značaj zajedničkog delovanja civilnog sektora i lokalne samouprave na polju ekologije.
Mi smo želeli da ovaj dan obeležimo sastankom sa predstavnicima lokalne samouprave na kome ćemo razmeniti informacije iz ove oblasti, kao i planove kako možemo zajednički delovati.” naglasio je Ranđelović.

English EN Serbian SR
Promeni veličinu fonta
Kontrast