Bor se kao naselje prvi put spominje u 18. veku. Po podacima iz 1844. bilo je 58 kuća i 230 stanovnika. Češki inženjer Franjo Šistek, tražeći zlato za beogradskog bogataša Đorđa Vajferta, je otkrio rudu bakra. Od 1903. godine je otpočela eksploatacija bakra u Borskom rudniku i otpočeo je brži razvoj grada. Vlasništvo nad Borskim rudnikom u periodu od 1903. do 1940. godine držao je francuski kapital. Nemci su postali vlasnici Borskog rudnika 4. februara 1941. godine.

 Bor je oslobođen 3. oktobra 1944. godine. Status grada Bor je dobio maja 1947. godine kada je imao oko 8.000 stanovnika. Završetkom Rudnika bakra u Majdanpeku i njegovom integracijom sa Borskim rudnikom, nastao je 1961. godine Rudarsko–topioničarski basen Bor – RTB Bor.

Šezdesetih godina prošlog veka počinje ubrzani industrijsko-urbani razvoj. Grade se novi metalurški i industrijski kapaciteti, otvaraju novi rudnici, grade stanovi, pruge, putevi i drugi infrastrukturni objekti. Grad postaje mesto u koje dolaze ljudi iz svih krajeva zemlje, nalaze posao, formiraju porodice i tu ostaju da žive. Bor postaje obrazovni, zdravstveni i kulturni centar Istočne Srbije. Rudarsko metalurški fakultet, prva visokoškolska institucija u gradu, počeo je da radi 1. oktobra 1961. godine. Institut za bakar osnovan je 1963. godine.

English EN Serbian SR
Promeni veličinu fonta
Kontrast