DEBATA: Projektno sufinansiranje medija u lokalnim sredinama

Bor je jedan od tri grada u kojima je održana debata, u okviru projekta OEBS-a (Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju), na temu „Projektno sufinansiranje medija u lokalnim sredinama“, koja za cilj ima poboljšanje razumevanja i unapredenje komunikacija među svim lokalnim akterima, počev od lokalne samouprave, lokalnih organizacija civilnog društva, do lokalnih medija.

(više…)

Održana osma redovna sednica Štaba za vanredne situacije

U sali Skupštine grada održana je osma redovna sednica Štaba za vanredne situacije grada Bora na kojoj se našao dnevni red od pet tačaka. Na sednici su usvojeni zaključci koji su važni za funkcionisanje grada u slučaju vanrednih situacija, gde je utvrđeno da je važno unaprediti stručno-operativne timove koji imaju savetodavnu funkciju u slučaju uzbune, kao i da je potrebno proširiti spisak pravnih lica koja mogu pomoći u tim slučajevima. Na dnevnom redu je bilo reči i o preduzetim merama zaštite od afričke kuge svinja u cilju sprečavanja pojave, a date su i smernice lokalnoj samoupravi o preduzimanju eventualnih mera prevencije. Za sada nema zabeleženih slučajeva ove bolesti na teritoriji Grada Bora, a javnost će biti blagovremena obaveštena o situaciji na terenu.
Konstatovano je da je stanje u svim oblastima zaštite zadovoljavajuće i da se kontinuirano sprovode aktivnosti usklađivanja dokumentacije sa aktuelnim zakonima, procene stanja i pripreme službi za delovanje u vanrednim situacijama.

Danonoćna isporuka toplotne energije za grejanje na teritoriji grada

U dogovoru sa Toplanom odlučeno je da isporuka toplotne energije za grejanje bude danonoćna, jer je snabdevanje toplotnom energijom na taj način stabilnije, pri čemu je mnogo manji broj proboja, dok je količina utrošenih energenata ista kao i kod noćnih prekida. Obaveza Toplane jeste da vrši korekciju temperature, a tamo gde su temperature niže od zakonom propisanih, u obavezi su da urade nivelaciju i balansiranje mreže po podstanicama, a da nakon toga u svakom stanu urade proveru grejanja.


Gradonačelnik Bora uputio je apel građanima da obrate pažnju na ispravnost i funkcionalnost kućnih instalacija, te da se u slučaju neispravnosti ili drugih pitanja obrate službi za prijem reklamacija JKP „Toplane“ ili kontakt centru Gradske uprave, kako bi se pravovremeno reagovalo i na određeni način slučaj rešio.

 

Četvrti sastanak radne grupe za otvorena pitanja sa kompanijom Ziđin

Sa predstavnicima seoskih mesnih zajednica održan je četvrti sastanak radne grupe za otvorena pitanja sa kompanijama „Zijin Bor Cooper“ i „Zijin Rakita“. Prema rečima gradonačelnika Bora, Aleksandra Milikića, ova radna grupa dobila je formu koju treba da ima, a to je da sa meštanima iz sela i mesnih zajednica, koje su direktno oslonjene na rudnik Ziđin Bor Koper i budući Ziđin Rakita, otvoreno govori o svim aktuelnim ekološkim pitanjima, ali i o privremenim merama koje Ziđin povodom istih preduzima.

(više…)

Prijem građana u novom terminu

Počev od ove subote, prijem građana će se održavati isključivo prvog dana vikenda.

Na današnjem prijemu bilo je nekoliko ključnih pitanja, od kojih je jedno svakako grejanje u gradu. Za niske temperature u stanovima krivi su problemi u podstanicama koji su odmah po prijavi građana sanirani, dok je nekolicina građana imala problem sa grejnim telima, što je takođe odmah rešeno.

„Apelujem na sve građane da, u slučaju da imaju ovakav ili sličan problem, nazovu službu za prijem reklamacija JKP „Toplane“ ili kontakt centar Gradske uprave, kako bismo pravovremeno reagovali i na određeni način rešili slučaj“, rekao je ovom prilikom Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora. 

(više…)

3. oktobar – Dan grada Bora u znaku jubileja

Treći oktobar izabran je za Dan grada u znak sećanja na dan kada je Bor  oslobođen u Drugom svetskom ratu 1944. godine. Upravo je ova godišnjica bila i povod za podsećanje na ratne godine, ali i pojedince koji su pali na braniku otadžbine. Pre 185 godina, knjaz Miloš Obrenović prvi put je posetio Brestovačku banju, isto toliko je prošlo i od osnivanja Eparhije timočke. Osnovna škola “Petar Radovanović” u Zlotu proslavila je 180 godina postojanja. U decembru se navršava 155 godina od kada je Bor prvi put u istoriji postao samostalna lokalna samouprava. Prva seoska čitaonica otvorena je u ovom kraju pre 150 godina, u Zlotu. Gimnazija “Bora Stanković” počela je sa radom pre 75 godina, a Muzička škola “Miodrag Vasiljević” pre 70. (više…)