SOLIDARNO: Grad Bor na usluzi najstarijim sugrađanima

Volonteri gradskog operativnog centra ovog jutra ponovo su bili na usluzi našim najstarijim sugrađanima. Kao i prethodne nedelje, organizovali smo akciju pružanja pomoći našim sugrađanima starijim od 65 godina prilikom kupovine koju su bili u prilici da obave jutros u periodu od 04 do 07 sati, kada im je omogućeno kretanje u skladu sa merama Vlade RS.

Svim sugrađanima koji su jutros poranili u kupovinu podeljene su zaštitne maske, kao i flajeri sa neophodnim informacijama i važnim brojevima telefona koji im mogu biti od pomoći za vreme trajanja zabrane kretanja.

Solidarnost i odgovornost su ključni u ovim danima, i iskreno verujem da ćemo, zajedničkim zalaganjem uz poštovanje svih propisanih mera, uspešno prebroditi ovu situaciju.“ rekao je tim povodom gradonačelnik Aleksandar Milikić.

(više…)

GRAD BOR: Nove mere u borbi protiv virusa korona

Gradski Štab za vanredne situacije grada Bora, u skladu sa Odlukom o proglašenju vanrednog stanja predsednika Republike Srbije, predsednika Narodne skupštine i predsednika Vlade Republike Srbije, na sednici održanoj 28. marta 2020. godine doneo je dodatne naredbe koje treba da doprinesu sprečavanju, suzbijanju i gašenju epidemije COVID-19 na teritoriji grada Bora:

  1. ZABRANJUJE SE rad Zelene pijace i Boru;
  2. JKP „VODOVOD“ BOR nalaže se da preduzme sve potrebne mere i obezbedi propisane kanistere za smeštaj i distribuciju sredstva za dezinfekciju koje građani mogu uzeti za svoja domaćinstva i koji će biti dopunjavani na dnevnom nivou.

Spisak prodavnica i apoteka koje će raditi u nedelju od 04 do 07 časova za najstarije građane Bora

U nastavku teksta možete pronaći spisak prodavnica koje će ove nedelje, od 04 do 07 časova ujutro, raditi za građane Bora starije od 65 godina. Na spisku se nalaze prodavnice sa tačnim adresama, a volonteri gradskog operativnog centra će i ovog puta pomagati starijim sugrađanima prilikom kupovine, uz primenu svih zaštitnih sredstava i propisa.

Pored prodavnica, radiće i sledeće apoteke na teritoriji grada:
          1.  Apoteka Živković – Kralja Petra Prvog (u Novoj tržnici);
          2. Apoteka „Sana“ – Kralja Petra Prvog (preko puta OŠ „3. oktobar“);
          3. Apoteka „Sanu Pharm“ – Danila Kiša 6/30 (NGC);
          4. Apoteka „Žalfija“ – Zeleni bulevar 1 (kod Lidl-a).

Podsetimo, na teritoriji cele Srbije je uvedeno vanredno stanje, a u skladu s tim, izmenjeno je i radno vreme prodavnica, ugostiteljskih i drugih objekata.

 

NOVE MERE VLADE RS: Produžena samoizolacija i zabrana kretanja vikendom

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici najnovije mere za sprečavanje širenja virusa COVID-19, među kojima je i odluka da se sve mere samoizolacije produže sa 14 na 28 dana, a da se vikendom zabrana kretanja uvede od 15 časova.

Svim građanima Republike Srbije, kao i strancima sa boravišnom dozvolom, koji su u zemlju ušli 14. marta i kasnije, produžava se obavezna mera kućne samoizolacije sa 14 na 28 dana.

Ovo praktično znači da svima koji su pri ulasku u zemlju dobili usmeno ili pismeno rešenje o kućnoj samoizolaciji u trajanju od dve nedelje, izolacija automatski nastavlja da teče još dve nedelje.

(više…)

AKCIJA „BRIGA O STARIMA“: Počelo pakovanje paketa, prvi na adresama krajem naredne nedelje

Danas su volonteri gradskog operativnog centra počeli sa pripremom paketa podrške za naše najstarije sugrađane koje je grad obezbedio u okviru akcije „Briga o starima“. Paketi će sadržati osnovne životne namirnice poput brašna, ulja, šećera, soli i ostalog, kao i određena sredstva za higijenu.

Cilj je da upravo kroz ove pakete podrške onima koji nisu u mogućnosti da izlaze iz svojih domova zbog zabrane kretanja i brige o njima od strane države i lokalne samouprave olakšamo ovaj period, a isporuka prvih paketa počeće naredne nedelje. Moram da kažem da sam izuzetno ponosan na naše volontere i građane koji su se odazvali pozivu da pomognu svojim starijim sugrađanima. Mi smo kroz ovaj program doneli odluku da pakete dobiju svi penzioneri stariji od 65 godina sa prihodima manjim od 30.000 dinara i ostali penzioneri sa prihodima manjim od 30.000 dinara bez obzira na godine starosti. 7.500 paketa je dovoljan broj da svi naši sugrađani kojima je potrebna pomoć budu uključeni u ovaj program i dobiju paket podrške od strane grada Bora.“ rekao je prilikom obilaska volontera gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Ostali građani kojima je zaista neophodna pomoć grada u ovom trenutku svoja prava mogu ostvariti preko Centra za socijalni rad.

Grad Bor bez registrovanog slučaja korona virusa, dosad testirano pet osoba

Na teritoriji grada Bora za sada nema registrovanog slučaja virusa korona. Do sada je sa teritorije grada testirano pet osoba koje zadovoljavaju definiciju slučaja na prisustvo virusa korona i koje su, u skladu sa procedurama, u kućnoj izolaciji, podaci su Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar na današnji dan, 27. marta do 16 časova.

Testiranja su izvršena u skladu sa promenom pristupa Vlade RS u borbi sa virusom korona, prema kome će se iz dana u dan testirati sve više osoba.

Važno je napomenuti da nema mesta panici, svi ovi podaci redovno se ažuriraju i dostupni su na sajtu Vlade RS www.covid19.rs, a građani će, kao i do sada, dobijati informacije na redovnim konferencijama za medije grada Bora.

Borski volonteri na visini zadatka

Volonteri operativnog centra grada Bora, u saradnji sa medicinskim ekipama, uprkos lošim vremenskim uslovima, uspešno obavili svoju dužnost.

Da su oni koji pomažu starijima u ovom trenutku ljudi velikog srca, pokazano je juče na delu. Naime, volonteri borskog operativnog centra su, u saradnji sa ekipom privatne medicinske klinike sa teritorije grada i medicinskim osobljem Doma za stara lica, uprkos lošim vremenskim uslovima, starijeg nepokretnog sugrađanina nakon otpusta iz bolnice uspešno vratili u dom.

Gradski operativni centar grada Bora beleži sve veći broj poziva najstarijih sugrađana. Ekipe gradskog operativno-volonterskog centra Bor danonoćno su spremne sa starijim građanima priteknu u pomoć.

(više…)

SAOPŠTENJE JKP „Toplana“ Bor: Normalizacija grejanja u toku večeri

Prema SAOPŠTENJU JKP „TOPLANA“ BOR, danas u 15:05 sati, u proizvodnom delu toplane, došlo je do ispada kotla VK-1 nakon čega je nastao nagli pad temperature u samom kotlu. U toku popodneva radnici toplane osposobili su kotao i započeli postupak vraćanja rada kotla u proces proizvodnje. Zbog naglog pada temperature u kotlu, potrebno je određeno vreme da se temperatura u samom kotlu vrati na predhodni radni nivo.

Očekuje se da će u toku večeri biti uspostavljena uobičajna dinamika isporuke toplotne energije za grejanje, navodi se u saopštenju.

Odluka o isplati penzija uz posebna ovlašćenja i putem dostave

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, u konsultacijama sa predsednikom Republike Srbije, donela je odluku da se isplate penzija za građane vrše uz posebna ovlašćenja, kao i putem dostave.

Počevši od utorka, 24. marta, građani koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu to da urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije.

Izdavanje ovlašćenja mora se obaviti beskontaktno – u svakom trenutku održavajte bezbednu distancu od dva metara i nakon dostave penzije izvršite dezinfikovanje ruku. Primer ovlašćenja izdala je Narodna banka Srbije, ali se može sastaviti i u slobodnoj formi, uz obavezno navođenje ličnih podataka penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekićeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje (brojem i slovima). Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno.

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije. Banke će takođe i samostalno kontaktirati ove korisnike putem kontakt centra ili sms porukom od danas, 24. marta, kako bi penzioneri što ranije znali na koji način će se isplata realizovati. Detaljnu instrukciju za postupanje banaka prilikom isplate penzija u trenutnoj situaciji izdala je Narodna banka Srbije.

Kompletne troškove dostave snosiće Republika Srbija, tako da penzioneri neće imati dodatne izdatke zbog novonastale situacije izazvane virusom COVID-19.

Vojska Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija.

Takođe, svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu ih predati osobi od poverenja kako bi izvršila kupovinu za njihove potrebe.

Ova odluka ima za cilj zadovoljavanje potreba najstarijih sugrađana i na ovaj način Vlada još jednom pokazuje da će učiniti sve što je potrebno kako ti građani ne bi imali nikakvu potrebu da napuštaju svoje domove.

Zaštita života i zdravlja svih građana apsolutni je prioritet Vlade Srbije, koja će nastaviti da prati razvoj situacije izazvane virusom COVID-19 i da čini sve kako bi u svakom trenutku bila u potpunoj službi građana Srbije.

Obrazac PUNOMOĆJA ZA PODIZANJE SREDSTAVA/PENZIJE možete preuzeti OVDE.

Preuzeto sa sajta Vlade Republike Srbije: https://www.srbija.gov.rs/vest/454203/brnabic-donela-odluku-o-isplati-penzija-uz-posebna-ovlascenja-i-putem-dostave.php.

Raspored obavljanja prevoza za zaposlene čiji su poslodavci predali spiskove u skladu sa Uredbom Vlade RS

Poštovani putnici, Grad Bor je od nadležnog ministarstva dobio saglasnost za obavljanje posebno organizovanih linija gradskog i prigradskog prevoza. Korisnici prevoza su zaposleni kod poslodavca koji je od gradske uprave grada bora dobio dozvolu kojom se omogućava korišćenje prevoza. Poslodavac ima obavezu da podnese zahtev gradskoj upravi na mejl: prevoz@bor.rs, sa spiskom zaposlenih lica koji će koristiti prevoz, definisanim rutama i da ukoliko zaposleni koriste prevoz za vreme trajanja policijskog časa poseduje dozvolu MUP-a za kretanje.

Poslodavac je dužan da, na osnovu spiska predatog uz zahtev, zaposlenima izda radni nalog.

U slučaju da poslodavac, koji poseduje dozvolu izdatu od strane gradske uprave, ima potrebu da doda ili izbriše neko lice sa spiska, dostavlja spisak direktno prevozniku na mejl: office@bortravel.net.

(više…)